Personalul angajat temporar în perioada stării de alertă din sistemul sanitar, asistență socială și structurile MAI poate rămâne pe postul ocupat.

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care prevede că personalul angajat în perioada stării de alertă va rămâne să lucreze în domeniul în care a activat pe perioadă nedeterminată.

Proiectul de Lege privind reglementarea statutului personalului contractual care, în perioada stării de alertă, a fost încadrat pe perioadă determinată a fost adoptat, marți, 8 martie a.c., în plenul Camerei Deputaților obținând 230 de voturi, 12 împotrivă și 47 de abțineri.

Ținând cont de faptul că ridicarea stării de alertă va genera vacantarea posturilor din sistemul de sănătate, din asistență socială sau din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), autoritățile au decis ca persoanele ce au fost încadrate pe perioadă determinată, în contextul pandemiei, să fie angajate permanent, cu condiția participării la un examen organizat în acest sens.

În prezent, sunt mii de posturi din domeniul sanitar, cel al asistenței sociale sau din cadrul MAI care sunt ocupate temporar, doar pe perioada stării de alertă, iar ridicarea acesteia va însemna vacantarea lor, ceea ce ar face dificilă continuarea activității unităților angajatoare.

Trecerea de la un contract de muncă pe perioadă determinată la unul pe perioadă nedeterminată se va face prin participarea la un examen, care va trebui organizat de angajator anterior încetării contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu pe perioadă limitată.

În plus, la examenul organizat pentru încadrarea în postul ocupat pe durată determinată vor putea participa și medicii angajaţi în structurile nou-create în perioada stării de alertă, în scopul tratării bolnavilor de COVID-19.

De asemenea, la examen va putea participa și personalul contractual din direcțiile de sănătate publică şi serviciile de ambulanță. Acum ceva vreme au fost aprobate 2.000 de astfel de posturi în baza HG nr. 144/2010.

Modalitatea de organizare şi desfășurare a examenului de încadrare pe postul ocupat temporar va trebui stabilită prin ordin de ministru, în cel mult 30 de zile de la aplicarea acestor reguli.

Totodată, se va prelungi și termenul de la care numirile făcute și contractele încheiate în perioada stării de alertă vor înceta. Mai exact, termenul va fi de 90 de zile de la data încetării stării de alertă, nu de 30 de zile, așa cum stabilește acum Legea 55/2020.

Adrian Dimitriu

 

Vocea Botosani

Articolul precedentLocuri de muncă pentru cetățenii ucraineni
Articolul următorPlay-off & Play-out Liga 1: Startul se dă în weekend cu FCSB – Farul & Rapid – Dinamo!