Locuințele vor trebui dotate cu contoare și repartitoare de căldură cu citire la distanță

Proprietarii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice vor trebui să-și monteze contoare și repartitoare de costuri care să permită citirea de la distanță.

Un proiect de ordonanță, în acest sens, se află în analiză la Consiliul Economic și Social. Termenul limită prevăzut pentru implementarea acestor reglementări este anul 2027.

Proiectul de ordonanță de urgență se află în analiză pentru avizare la Consiliul Economic și Social (CES). Conform inițiativei, până în anul 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri de apartamente vor trebui să permită citirea de la distanță.

Astfel, cei care intenționează să-și monteze astfel de dispozitive, în următoarea perioadă, trebuie să ia în calcul viitoarea reglementare și să acționeze în consecință. Conform ordonanței, repartitoarele și contoarele deja instalate, care nu au această facilitate, vor trebui înlocuite cu altele conform celor prevăzute în reglementare.

Inițial, această măsură era inclusă într-un proiect de lege inițiat în urmă cu doi ani. De curând, inițiativa legislativă a fost transformată recent în proiect de OUG, ceea ce indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât mai curând. Proiectul vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, prevede viitoarea ordonanță de urgență.

Proiectul legislativ mai prevede ca în blocurile de locuințe sau clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire să fie dotate cu contoare individuale până la 31 decembrie 2022. Această măsură este menită să individualizeze consumurile de energie pentru încălzire ori răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu.

De la această regulă vor fi exceptate asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Articolul precedentVocea Botosani – Minutul de Cultura EP62 – Val Guraliuc
Articolul următorLiga Campionilor: Inter vs Barcelona, în cel mai tare duel al serii! Vezi întreg programul»»