Sprijin pentru autoritățile locale pentru investiții în eficiență energetică

Vocea Botosani - Sprijin pentru autoritățile locale pentru investiții în eficiență energetică
Vocea Botosani - Sprijin pentru autoritățile locale pentru investiții în eficiență energetică

Sprijin pentru autoritățile locale pentru investiții în eficiență energetică Guvernul României condus de liberalul Nicolae Ionel Ciucă, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat apelul de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în capacități de producere a energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul autorităților publice locale. Apelul de proiecte lansat astăzi este în valoare de 250 de milioane de euro. În total, autoritățile locale vor avea la dispoziție 500 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru obținerea independenței enrgetice.

Astfel, primăriile și consiliile județene din România pot obține granturi cu valoare între 500.000 de euro și 5.000.000 de euro, fără să fie nevoie să asigure cofinanțare. Fondurile vor putea fi utilizate de autoritățile locale pentru proiecte de eficientizare energetică pentru școli, spitale, dar și pentru iluminatul public inteligent. Este vorba de investiții care vizează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potențial de utilizare a energiei vântului și alte surse de energie regenerabile. „Dăm startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică.

Măsura de astăzi vine în sprijinul autorităților locale afectate de criza energetică și care se confruntă cu creșteri de prețuri la utilități. Bugetul total alocat schemei de finanțare este de 500 de milioane de euro, iar aceste fonduri pot fi utilizate pentru investiții în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu, cât și pentru comercializare.

Încurajăm astfel primăriile și consiliile județene să implementeze acest tip de proiecte, așa încât facturile pentru școli, spitale, iluminat public să fie considerabil reduse. În această perioadă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene implementează măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro pentru eficiență energetică, în vederea sprijinirii mediului de afaceri și a autorităților locale afectate de criza produsă de războiul din Ucraina”, a declarat premierul Nicolae Ionel Ciucă.

Un al doilea apel de proiecte, în valoare de 250 de milioane de euro, va fi lansat în perioada următoare și va viza producția de energie din surse regenerabile pentru comercializare.

Articolul precedentVocea Botosani – Minutul de Cultura EP66 – Val Guraliuc
Articolul următorStrat în etapa a XVIII-a din SuperLiga: Derby în Giulești, FC Botoșani – Hermannstadt, luni ora 21:00!