Legea în cauză a fost inițiată în iunie 2020 de trei deputați PSD și apoi promulgată în luna octombrie a aceluiași an.
Pe 5 decembrie 2022 a intrat în vigoare legea care scutește bugetarii de la plata sporurilor și primelor acordate fără bază legală de către primării și instituții de stat, sporuri declarate nelegale în urma unor controale ale Curții de Conturi.
„Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor (…) sume considerate a fi încasate nelegal și pe care personalul trebuie să le restituie drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituții cu atribuții de control a unor prejudicii”, scrie legea care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 5 decembrie 2022.
Un alt articol prevede că, „sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi (…) nu se restituie”.
Se știe că unele primării, consilii județene, instituții publice finanțate integral sau parțial din bugetele locale și centrale și-au stabilit în ultimii ani o serie de majorări salariale sub formă de prime și sporuri cu depășirea bugetului pentru salarii. Dar în urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi s-a stabilit că diverse sume, de ordinul sutelor de milioane de lei, au fost alocate ilegal și trebuie recuperate de la cei care le-au încasat.
În aceste condiții, în martie 2018, Parlamentul a dat o lege care exonerează personalul plătit din fonduri publice de la plata sumelor încasate și declarate nelegale de către Curtea de Conturi. Astfel, nu a mai fost recuperat niciun leu.
La momentul inițierii celei de-a doua legi cu același obiect, în iunie 2020 autoritățile locale au majorat din nou salariile peste limita legală. Curtea de Conturi a constatat noi prejudicii, iar trei parlamentari PSD au propus o nouă lege care să spună că banii încasați nelegal nu se mai restituie.
Pe 5 octombrie 2020, legea a ajuns la promulgare la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis o retrimis-o în Parlament și a făcut cerere de reexaminare. Proiectul de lege nu făcea nicio referire la impactul bugetar al legii, în schimb a extins sfera beneficiarilor, dar printre aceștia nu se regăsește personalul instituțiilor din subordinea primăriilor sau consiliilor județene.
După reexaminare, parlamentul nu a precizat care ar fi cheltuielile cu această lege, în schimb a inclus și personalul din administrația publică locală printre beneficiarii legii. Legea a trecut la vot după doar trei minute de dezbateri.
Ajunsă din nou la Președinție, legea este contestată la Curtea Constituțională a României (CCR), principalele critici fiind că inițiatorii nu au cerut de la Guvern o fișă financiară privind costurile acestei legi și că se golește de conținut principala menire a Curții de Conturi.
Pe 25 octombrie, CCR respinge obiecțiile de neconstituționalitate invocate de Klaus Iohannis, președintele epuizează toată căile de atac, iar legea este promulgată.
Legea a fost inițiată, în iulie 2020, de deputații PSD Valeriu Andrei Steriu, Iriza Scarlat și Marin Gheorghe.
Potrivit raportului Curții de Conturi pe 2020, mai toate județele țării au fost descoperite cu nereguli în plata salariilor funcționarilor publici din administrațiile locale.