Polițiștii locali nu pot da amenzi pentru orice abatere rutieră

Recent, Codul rutier a fost modificat pentru ca polițiștii locali să poată aplica un nou tip de amendă în ceea ce privește legislația rutieră.

În urmă cu câteva zile a fost adoptată în Parlamentul României Legea nr. 335 din 7 decembrie 2022 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin care polițiștii locali pot acum, alături de cei de la rutieră, să aplice amenzi. Mai exact, aceștia pot aplica un nou tip amendă în cazul în care proprietarii de mașini nu oferă detalii în legătură cu șoferii acestora, atunci când le împrumută.

Totuși, prin aceste modificări legislative realizate recent nu înseamnă că polițiștii locali vor putea aplica amenzi șoferilor pentru toate abaterile de la legislația rutieră, ci doar în cazul celor din domeniul circulației pe drumurile publice, care sunt stabilite de legea poliției locale, printre care cele legate de oprirea, staționarea sau parcarea neregulamentară a mașinilor.

De fapt, toate situațiile în care polițiștii locali pot da amenzi de circulație se regăsesc în Legea 155/2010 a poliției locale. În plus, ei mai au atribuții și în domeniul ordinii și liniștii publice, precum și al pazei bunurilor, în domeniul disciplinei în construcții și al afișajului stradal, în domeniul protecției mediului, în domeniul activității comerciale, dar și în domeniul evidenței persoanelor.

Articolul precedentINS: Zahărul, energia electrică şi untul, în topul scumpirilor din 2022
Articolul următorHalterofila Andreea Cotruţa, cel mai bun sportiv al anului în judeţul Botoşani