Pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei nu se mai reține contribuția la sănătate

vocea Botosani - batrani - pensii

Impunerea plății contribuției la sănătate (CASS) pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin ordonanță de urgență dată anul trecut, este neconstituțională, a concluzionat, la mijlocul lunii decembrie 2022, Curtea Constituțională a României (CCR).

Decizia CCR a fost publicată la sfârșitul lunii decembrie în Monitorul oficial, ceea ce o face aplicabilă de la acel moment. Totuși, pentru că deja a calculat și transmis în teritoriu inclusiv pensiile pentru ianuarie 2023, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) anunță că va putea implementa decizia CCR doar din februarie.

„În esență, Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență”, a motivat CCR decizia dată în 15 decembrie pe prevederile din OUG nr.130/2021.

Decizia CCR 650/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial în 28 decembrie, ceea ce înseamnă că este obligatorie de la acel moment.

Astfel, din 28 decembrie 2022 nu se mai reține CASS pentru veniturile din pensii, pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei.

Totuși, așa cum sublinia recent CNPP, pentru că „la această dată s-a încheiat achitarea drepturilor de pensie aferente lunii decembrie 2022 și procedura plății drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 este finalizată (tipărirea documentațiilor de plată și transmiterea în teritoriu a sumelor), CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curții Constituționale prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023”.

Foarte important de reținut că CCR nu a spus că e neconstituțională taxarea acestor pensii, ci doar mijlocul prin care s-a făcut – ordonanță, în loc de lege.

OUG 130/2021 a stabilit că, începând cu veniturile lunii ianuarie 2022 pot fi scutite de plata CASS numai „persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală”. Dacă depășesc pragul de 4.000 de lei, pensionarii datorează CASS pentru partea care depășește această valoare.

Guvernanții au motivat atunci măsura prin aceea că este necesară „pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum și a obiectivelor din Planul Național de Redresare și Reziliență cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor și stimulentelor fiscale”.

Articolul precedentStații de plată disponibile pentru plata taxelor și impozitelor locale
Articolul următor46 miliarde euro fonduri europene pentru spitale moderne, rețele strategice de transport, infrastructura de apă și canalizare și mediul de afaceri.