Bani pentru sticlele goale returnate

sticle

50 de bani valorează fiecare ambalaj de tip pet, sticlă sau metal. Conform reprezentanților Ministerului Mediului, până la finalul lunii februarie, toți producătorii și comercianții trebuie să se înregistreze în sistemul de returnare a PET-urilor.

Este vorba despre programul intitulat Sistemul de Garanție – Returnare (SGR) care va fi operațional până pe 30 noiembrie, dată până la care zeci de mii de producători și comercianți vor fi luați în evidență și se va crea o bază de date la nivel național care asigură implementarea acestui sistem.

Astfel, fiecare producător de bunuri ambalate în pet, sticlă sau metal de la 0,1 litri până la 3 litri va fi luat obligatoriu în evidență. Totodată, după golirea ambalajului, consumatorul trebuie să îl ducă într-unul dintre punctele de returnare amenajate de comercianți în cadrul magazinelor.

SGR este un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei în momentul în care cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, alcool etc). La returnare, aceștia vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționați de prezentarea bonului fiscal.

Articolul precedent#48 Vocea Botosani – Ing Eduard Mititelu – subsecretar de stat MCID
Articolul următorBancul zilei – La restaurant