Precizări de la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani legat de decontarea sumelor forfetare

Modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu este explicată într-o adresă a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Adresa ISJ Botoșani se referă la normele de aplicare prevăzute în Ordinul nr. 6376 din 7 decembrie 2022. Potrivit documentului, în vederea stabilirii sumei forfetare pentru cheltuielile de transport, se va lua în calcul distanta dintre localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, conform art.2, alin (2).

„Prezintă documente justificative DOAR elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare”, se mai precizează în adresa de la IȘJ Botoșani.

Exemplu: „În cazul unui elev care locuiește la 15 km de scoală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km, la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 rămași, rezultând un total de 132 de lei, bani pe care elevul îi primește înaintea achiziționării abonamentului” – extras din comunicatul de presă al Ministerului Educației.

Pentru suma forfetară elevii NU trebuie să prezinte documente aferente emise de operatorii de transport. Documentele emise de operatorii de transport vor prezenta elevii care solicită prin cerere suplimentarea sumei forfetare (Art.3).

În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, unitățile de învățământ preuniversitar transmit Inspectoratului Școlar Județean sumele calculate ca diferență între valoarea documentelor lunare de transport emise de operatorii de transport și suma forfetară lunară majorată cu 100% (Art.6)

În situația în care sumele forfetare de care au beneficiat elevii în lunile noiembrie și decembrie 2022 depășesc sumele prezentate în ordin, conform Art.2 alin (2), vor fi recuperate în lunile ianuarie și februarie 2023.

Pentru elevii care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:

a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/luna, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați;

b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. (Art.1, alin (3))

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani le cere școlilor să organizeze ședințe cu părinții elevilor de la liceu și de la școlile profesionale în vederea informării acestora cu privire la normele metodologice din Ordinul 6376/7.12.2022.

Ordinul privind sume forfetare pentru naveta elevilor în 2023

Articolul precedentBancul zilei – Măgarul
Articolul următorAUR deschide un nou sediu in Botoșani