24 ianuarie- Mica Unire- La mulți ani, români!

mica unire

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.

În cei 7 ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele României moderne, a fost creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu, au fost concepute Codul Civil și Codul Penal, inspirate de cele al Franței, s-a dat legea învățământului primar obligatoriu, s-au înființat și primele universități din țară, cea de la Iași care azi îi poartă numele-1860 și Universitatea București-1864, a fost construită prima linie ferata pe ruta Bucuresti-Filaret-Giurgiu. Alături de Kogalniceanu a fost inițiată o serie de reforme: electorală, agrară, a justiției, a învățământului și secularizarea averilor mănăstirești.

Hora Unirii este unul dintre simbolurile sărbătorii naționale. „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română!”, a fost scrisă de Vasile Alecsandri cu câțiva ani înainte de alegerea lui Alexandru Ioan Cuz domn al principatelor. Vasile Alecsandri a fost scriitor de mare sensibilitate, folclorist, om politic, ministru şi diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, patriot şi personalitate marcantă a românilor.

Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher, iar alăturarea lor a creat un adevărat imn național care e cântat și dansat la sărbătoarea națională de Ziua Unirii, în fiecare 24 ianuarie, ce marchează dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, atât în Moldova, cât și în Țara Românească.

 

Articolul precedentForfota unei zile libere legal
Articolul următorBancul zilei – Iepurele și ursul