Astăzi cruce roșie: Sfinții Trei Ierarhi

Sfintii trei ierarhi

Creștinii ortodocșii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur.

Sfinții  Trei Ierarhi sunt cinstiți împreună pe 30 ianuarie, zi de sărbătoare înscrisă cu roșu în calendar. Dar nu sunt prăznuiți doar laolaltă, ci și aparte. Astfel, în data de 1 ianuarie Biserica îl pomenește pe Sfântul Vasile cel Mare, în data de 25 ianuarie pe Sfântul Grigorie Teologul și pe 13 noiembrie și 27 ianuarie pe Sfântul Ioan Gura de Aur.

Sfinții Trei Ierarhi au apărat dreapta credință și unitatea Bisericii într-o perioadă a marilor erezii trinitare, hristologice și pnevmatologice, dar și a întâlnirii credinței ortodoxe cu filosofia greacă, când era foarte greu de înțeles cum Dumnezeu este Unul în Ființă și, în același timp, Întreit în Persoane. Ei sunt numiți și mari dascăli. În înțeles duhovnicesc, dascăl nu este doar cel care transmite informații, ci este cel care și le însușește, le trăiește și le arată prin tăcere.

Începând din anul 1936, când a avut loc primul congres al școlilor de teologie, Sfinții Trei Ierarhi sunt Ocrotitori ai Învățământului teologic.

Articolul precedentFC Argeș – FC Botoșani, scor 0-2: Echipa lui Stoican urcă pe locul 8 din Superliga!
Articolul următorCe copii talentați are județul Botoșani!