AEP: România are 18 milioane de alegători

La sfârșitul lunii ianuarie la Registrul electoral erau înscriși 18.891.066 de cetățeni cu drept de vot.

Cu toate că populația României este în scădere continuă, totuși numărul alegătorilor rămâne aproximativ la fel. Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că 18.891.066 de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral pe 31 ianuarie, cu 984 mai puţini faţă de ultima informare publică din luna precedentă.

Într-un comunicat de presă transmis de AEP se arată că pe 31 decembrie 2022 figurau în Registrul electoral 18.892.050 alegători români.

Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale şi a importului de date de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP), precizează sursa citată.

În luna ianuarie, în Registrul electoral de la nivelul primăriilor au fost radiate 25.390 de persoane ca urmare a decesului, 29 de persoane pentru că li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puse sub interdicţie.

Un număr de 97 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 19.235, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către AEP, pe baza comunicării DGEP.

Ca urmare a importului de date de la Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor au apărut 5.103 alegători noi, mai menţionează AEP.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.068.920 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 822.146 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport.

Articolul precedentNaţionala U21 a României și-a aflat adversarii în preliminariile EURO 2025
Articolul următorPictorul Ştefan Luchian, omagiat printr-o expoziţie cu lucrări ale elevilor de la Liceul de Artă