Copiii de până la 14 ani vor putea avea carte de identitate

Carte identitate

Legislația privind cărțile de identitate, fie ele electronice sau simple, s-a modificat de astăzi, odată cu intrarea în vigoare a unei ordonanțe apărute în acest sens.

OG 12/2023, apărută în această săptămână, vizează modificarea OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Actul normativ stabilește mai multe detalii privind emiterea cărților de identitate în cazul copiilor cu vârsta de până la 14 ani. Astfel, de anul acesta, și minorii de până la 14 ani vor putea deține o carte de identitate, nu doar cei peste această vârstă, ca acum.

Potrivit anunțului făcut de chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul DGEP, la finalul ultimei ședințe de Guvern în cadrul căreia au fost adoptate modificările la legislația privind actele de identitate, după extinderea emiterii cărții electronice de identitate la nivel național (acum se poate emite doar în județul Cluj), programată în a doua parte a anului, vor fi puse în circulație și cărțile electronice de identitate pentru minorii care nu au împlinit 14 ani.

De menționat că emiterea unui act de identitate pentru copiii cu vârsta mai mică de 14 ani se va face doar la cererea părinților, adică va fi opțională, iar actul de identitate ce va putea fi emis pe numele copiilor va fi doar cel electronic (cel cu cip), nu și cel simplu (fără cip), care se emite în cazul refuzului deținerii unuia electronic.

Concret, documentul stabilește că nu se eliberează carte de identitate simplă persoanelor care nu au împlinit vârsta de 14 ani.

„Opțional, începând cu data realizării condițiilor tehnice, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentantului legal, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau, după caz, în temeiul unei ordonanțe președințiale (…) a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui furnizor privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, scrie în OG 12/2023.

În cazul existenței unor neînțelegeri între părinți în legătură cu exprimarea acordului ori în cazul în care unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința, cartea electronică de identitate se va elibera în baza unei hotărâri judecătorești.

Această situație este bine reglementată, deoarece în baza cărții electronice de identitate, singura care va putea fi emisă minorilor cu vârsta mai mică de 14 ani, copilul va putea călători în spațiul Uniunii Europene.

În schimb, cartea de identitate simplă va putea fi folosită doar pentru legitimarea la nivel național, nu și pentru călătorii în afara granițelor țării.

Articolul precedentThe Economist: România este pe ultimul loc în UE la democrație
Articolul următorVocea Sport @VoceaBotosani : Interviu în exclusivitate Flavius Stoican, antrenor FC Botoșani