Punctul de trecere a frontierei Racovăţ-Diakivti la graniţa cu Ucraina a fost redeschis traficului internațional, pietonal și rutier, cu program de funcționare permanent.
Pentru a putea deveni operațional, au fost realizate următoarele lucrări:
-2 artere rutiere de control pentru fiecare sens (intrare și ieșire din țară) prevăzute cu sistem antipneu
-zonă de întoarcere pentru vehicule în situația refuzului intrării;
-zonă separată pentru controlul amănunțit al vehiculelor
-cabine de control
-împrejmuire și supraveghere perimetrală
-presemnalizare și semnalizare
-spații interioare
-echipamente IT&C
Prin deschiderea acestui punct vamal, pe lângă creșterea fluenței traficului de călători între România și Ucraina, se urmărește și reducerea presiunii din PTF Siret – Porubne.
Punctele de trecere a frontierei PTF asigură un flux continuu al traficului de mărfuri și de persoane, inclusiv cu rol umanitar, venind în sprijinul accesibilității atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova către rețeaua trans-europeană de transport (conceptul căilor de solidaritate ale Uniunii Europene).
Punctul de Trecere a Frontierei Racovăţ a funcţionat în regim de mic trafic până în anul 2010, când activitatea a fost suspendată ca urmare a faptului că nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen.
În anul 2013, a intrat în vigoare Acordul încheiat între Guvernul României şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei prin care s-a stabilit deschiderea în regim de trafic internaţional a trei puncte de mic trafic (Ulma, Vicovu de Sus şi Racovăţ), operaţionalizarea acestora urmând să fie realizată după finalizarea lucrărilor de reamenajare în vederea aducerii la standare corespunzătoare şi a parcurgerii de către cele două state a procedurilor interne necesare.