Câinii, prietenii omului

Sună ciudat în contextul evenimentului de duminică dimineață din municipiul Botoșani, când un băiețel de 11 ani a fost atacat și sfâșiat de niște câini din zonă.

Cred că nu este persoană din județul Botoșani, dar și din țară, să nu fi auzit de cazul teribil al unei femei din București care, în timp ce făcea jogging într-un parc, a murit după ce a fost atacată de o haită de câini. Apoi, săptămâna trecută, o altă femeie din București a fost atacată de mai mulți câine, însă, din fericire aceasta a scăpat cu bine.

Cel mai nou caz este cel al unui băiețel de 11 ani din municipiul Botoșani, care tocmei ce se pornise spre un prieten de-al lui. Pe drum, trei câini dintr-o curte privată au sărit gardul și l-au atacat pe copil. Chiar dacă a fugit, băiețelul a fost prins de câini și apoi sfâșiat până au fost fugăriți. Dureros este că toată scena de mai sus s-a petrecut în fața ochilor mamei copilului de doar 11 ani. Acum, băiatul se află la Iași, în stare foarte gravă, unde medicii depun eforturi extraordinare pentru a-l salva.

Stăpânul unuia dintre câini a fost deja arestat și a primit o amendă de 5.000 de lei. Urmează ca să fie identificat și celălalt stăpân de câini pentru a i se întocmi dosar penal.

Acum, cel mai important este ca băiețelul să scape cu viață, să se refacă și apoi să revină la „o viață normală”, cât se poate spune. Și nu acea arestare, amendă și dosar penal pentru stăpânul unuia dintre câini.

Problema este în altă parte iar autoritățile parcă evită să o rezolve de parcă cei care lucrează în administrația publică locală nu trăiesc în acest oraș. Iar problema persistă de ani de zile. Instituțiile publice aruncă vina de la una la alta de parcă ar interesa pe cineva cine este vinovat. Esența este ca problema câinilor, și mai ales a celor comunitari, să fie rezolvată o dată pentru totdeauna. Dar nu e așa.

Doar câd apare vreun caz din ăsta înspăimântător atunci au loc dezbateri, se acuză unii pe alții, se fac tot felul de emisiuni tv în care sunt prezentate soluții peste soluții și nimic mai mult.

Dacă vă mai amintiți de cazul lui Ionuț Anghel, un băiețel de 4 ani, a fost sfâșiat de mai mulți câini într-un parc din Sectorul 2, București. Evenimentul sângeros a avut loc în urmă cu aproape 10 ani. Au avut loc mitinguri, ba de partea familiei victmei, ba de partea patrupedelor, proteste, s-au inițiat legi, s-au făcut ceva arestări etc., etc. După aia, gata. Toți și-au văzut de treburile lor. De parcă nimic nu s-ar mai fi întâmplat.

Acum, această problemă cu câinii a revenit după ce au avut loc cele trei evenimente prezentate mai sus. Toți comentează, ridică din umeri, autoritățile caută vinovați, polițiștii fac dosare penale și cam atât.

În general, vinovatul principal este câinele. Acest animal despre care se știe că este prietenul omului. Și este. Însă se știe că, de aproape fiecare dată, omul îi poate influența comportamentul. Contează foarte mult cum se comportă o persoană față de câinele său, de cum îl dresează, în ce condiții îl ține, cât de des îl hrănește, îi dă să bea apă și așa mai departe.

Când un om nu-și poate stăpâni câinele, atunci ia măsuri de siguranță atât pentru el personal, cât și pentru persoanele care pot trece prin preajma animalului. Dar de cele mai multe ori nu se întâmplă așa ceva. Și atunci apar acele evenimente nedorite de nimeni, în care cad victime oameni, mai ales copii, iar atacatorul este câinele.

A avea un câine este o mare responsabilitate față de animal. Trebuie să fie cu vaccinurile la zi, trecute într-un carnet de sănătate care să conțină toate datele patrupedului și cu date de contact ale stăpânului. Un câine care are cip poate fi repede readus la stăpân în cazul în care animalul s-a pierdut. După câțiva ani, câinelui i se poate face și sterilizarea. Dacă mai are parte și de iubire din partea stăpânilor, atunci acel câine nu va fi un pericol pentru cei din jur.

O mare problemă este cea a câinilor comunitari. Aici autoritățile ori sunt depășite de problemă, ori nu vor să implice foarte mult în rezolvarea ei. Grav este că străzile orașelor sunt tot mai populate de acești câini maidanezi. Aceștia pot ataca oricând, orice persoană care se află prin zonă. Mai nou, și locuitorii din comune se plâng că sunt tot mai mulți câini comunitari care umblă liberi chiar și prin centrul localității.

Soluții sunt. Chiar multe. Dar cei care ne conduc parcă nu vor. Nu știu. Nu le înțeleg atitudinea lor.

Pe final, aș vrea să adaug și gestul grotesc, din punctul meu de vedere, al consilierilor locali de la USR Botoșani. Imediat, a doua zi după tragicul accident cu băiatul atacat și sfâșiat de câini, au anunțat că au depus două proiecte de hotărâre privind gestionarea situației câinilor din municipiu. Zici că au stat ca hienele până să apară un astfel de caz în Botoșani pentru a scoate din sertar cele două proiecte. Fiindcă nu pot să spună ei că cele două proiecte le-au scris în câteva ceasuri. Dacă într-adevăr doreau să arate că lucrează pentru comunitate atunci aceste proiecte ar fi putut să le depună cu multe luni în urmă. Atunci poate ar fi trecut și, acum, nu ar mai fi avut loc acest eveniment tragic. Așa, vânează câte un astfel eveniment și apoi scot capul afară ca să fie băgați și ei în seamă. Urât gest.

Articolul precedentBancul zilei – Soțul bolnav
Articolul următorReabilitarea unităților de învățământ devine o prioritate pentru Guvernul Ciucă