Tradiții și obiceiuri românești de Ziua Sfinților Mucenici

mucenici
Tradiții și obiceiuri românești pentru 9 Martie 2023. De unde a pornit legenda celor 40 de pahare.
Pe 9 Martie, gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”. La rândul lor, bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare de vin, în cinstea celor 40 de Mucenici.
Obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare în pragul unui nou an agrar are rădăcini în Antichitate, atunci când oamenii credeau că vinul băut de Măcinici se transformă în sânge şi putere de muncă pe tot parcursul anului. Se spune că dacă cineva nu putea să bea toate cele 40 de pahare cu vin, trebuia, în schimb, să guste sau cel puţin să fie stropit cu această băutură.
În alte zone ale țării, se spune că, pentru fiecare pahar băut, bărbații trebuie să consume câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac. Potrivit datinilor, acest obicei ar aduce noroc la bani.
În Moldova, mucenicii făcuți de gospodine au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat și unși apoi cu nucă și miere. În schimb, în Muntenia și în Dobrogea, se păstrează forma cifrei 8, dar mucenicii sunt făcuți sub o altă formă. Ei sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Mucenicii preparați în această zi sunt sfințiți și împărțiți în memoria celor decedați. Tot ca un simbol al începerii unui nou an agricol, în unele regiuni ale țării oamenii de la țară scot plugul la arat.
Articolul precedentAstăzi – Sfinții 40 de Mucenici
Articolul următorA început marea demolare a garajelor din zona Colegiului ”Mihai Eminescu”