Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol

Circulația rutieră în județ este închisă de miercuri seară de la ora 21.30. În municipiul Botoșani se circulă anevoios pe străzile principale iar zonele pietonale sunt blocate de mormane de zăpadă.

Meteorologii au actualizat prognoza și au schimbat Codul Roșu cu Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, pentru județul Botoșani. Potrivit acestora, până joi, la ora 22.00, va continua să ningă viscolit și se va depune un nou strat de zăpadă. Vântul va sufla cu viteze de 55-65 km/h.

Vă reamintim că, în județul Botoșani a fost închisă circulația pentru toate categoriile de autovehicule, de miercuri seară, începând cu ora 21.30, ca măsură de siguranță pentru protejarea vieții cetățenilor, care ar putea rămâne blocați pe drum în propriile autovehicule.

Măsura se aplică și mijloacelor de transport persoane, astfel că plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricțiilor instituite.

În municipiul Botoșani, circulația pe arterele principale se desfășoară anevoios în timpe ce pe străzile mai puțin circulabile sau cele din cartiere sunt acoperite de nămeți de zăpadă.

Și pe căile pietonale din zona centrală, din Centrul Vechi sau din Parcul Mihai Eminescu sunt cantități mari de zăpadă fiind create doar câteva culoare înguste pentru persoanele care au drum prin acele zone.

În marea majoritatea cartierelor sunt acoperite de zăpadă iar parcările auto aproape impracticabile.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– evitați deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă acest lucru nu este posibil, informați-vă, în prealabil, asupra condițiilor de drum;

– înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);

– evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;

– nu vă adăpostiți și nu treceți prin apropierea copacilor, a stâlpilor, a panourilor publicitare, a construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

Pentru că temperaturile vor fi destul de scăzute, sfătuim cetățenii să verifice sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Articolul precedentSituația drumurilor naționale închise sau cu circulație îngreunată din zona Moldovei, pe fondul atenționării COD ROȘU de viscol
Articolul următorFan Shop FC Botoșani: Vezi întreaga gamă de produse și toate prețurile