Tot mai mulți bebeluși din Botoșani nu sunt vaccinați împotriva TBC

Zeci de părinți din județul Botoșani refuză să-și vaccineze copiii, la naștere, contra hepatitei sau tuberculozei, fiindcă au citit pe internet că serurile conțin substanțe nocive, în timp ce numărul cazurilor de infecție cu TBC este în creștere.

Județul Botoșani este printre cele mai afectate județe de numărul în creștere de îmbolnăviri de tuberculoză. Această boală înflorește acolo unde sunt condiții precare de viață, adică în satele și cartierele sărace.

În pofida acestei situații alarmante, medicii se confruntă cu reticența populației față de vaccinul BCG împotriva tuberculozei. Acest vaccin este disponibil gratuit și face parte din schema de vaccinare aplicată nou-născuților în maternitate. La fel și vaccinul contra hepatitei B, o altă afecțiune destul de răspândită în județele sărace.

Sunt și cazuri, e drept mai rare, de părinți care refuză orice fel de vaccin, inclusiv screening-urile pentru boli metabolice sau alte tipuri de afecțiuni care pot fi depistate la naștere, trag un semnal de alarmă medicii de la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani.

Principalul motiv pentru care familiile respective refuză vaccinarea copiilor, după naștere, sunt teoriile conspirației sau pur și simplu informațiile care circulă pe internet. Sunt părinți care au citit pe diferite site-uri că vaccinurile conțin tot felul de ingrediente nocive pentru copil, preferând să creadă informațiile de pe internet în locul sfaturilor specialiștilor.

Epidemiologii de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani atrag atenția că aceste vaccinuri sunt foarte importante, mai ales pentru sănătatea bebelușilor.

Articolul precedentBancul zilei – Proaspeți căsătoriți
Articolul următorMunicipiul Botoșani are un aer mai curat decât capitala țării noastre