Ziua Mondială a Presei marcată la Memorialul Ipotești

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai a fi Ziua Internațională a Libertății Presei sau doar Ziua Mondială a Presei, observată pentru a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948.
Cu acest prilej, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, a organizat în „Sala Portaluri” a Memorialului, vernisajul expoziției „Presa anilor 1850-1950”. Expoziția cuprinde reproduceri din presa secolului al XIX-lea și publicații din „Fondul Documentar Ipotești”: „Telegraful”, „Epoca”, „Albina Pindului”, „Bucimul Român”, „Curierul de Iași”, „Informatorul”, „Scrinciobul”, „Columna lui Traian”, „Binele Public”, „Dorobanțul”, „Românul”, precum și numere ale ziarului „Timpul”, din perioada în care Eminescu a fost redactor aici. Vor fi expuse, în original, numerele „Convorbirilor Literare”, apărute între anii 1881-1882.
În expoziţie sunt încadrate obiecte, care reflectă activitatea tipografică, aparținând patrimoniului Memorialului Ipoteşti și colecționarului Costică Adam.
Totodată a avut loc dezbaterea „Jurnalismul de ieri / jurnalismul de azi”, avându-i ca protagoniști pe Liviu Apetroaie (Muzeul Mihai Eminescu Iași), Traian Apetrei (jurnalist botoșănean) și George Lazăr (director, Monitorul de Botoșani).
Articolul precedentGrevă generală pentru consilierii din Serviciile de Probațiune
Articolul următorConferința „Propagandă și identitate pe frontiera româno-sovietică după al Doilea Război Mondial”, vineri, la Biblioteca Județeană