Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai a fi Ziua Internațională a Libertății Presei sau doar Ziua Mondială a Presei, observată pentru a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948.
Cu acest prilej, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, a organizat în „Sala Portaluri” a Memorialului, vernisajul expoziției „Presa anilor 1850-1950”. Expoziția cuprinde reproduceri din presa secolului al XIX-lea și publicații din „Fondul Documentar Ipotești”: „Telegraful”, „Epoca”, „Albina Pindului”, „Bucimul Român”, „Curierul de Iași”, „Informatorul”, „Scrinciobul”, „Columna lui Traian”, „Binele Public”, „Dorobanțul”, „Românul”, precum și numere ale ziarului „Timpul”, din perioada în care Eminescu a fost redactor aici. Vor fi expuse, în original, numerele „Convorbirilor Literare”, apărute între anii 1881-1882.
În expoziţie sunt încadrate obiecte, care reflectă activitatea tipografică, aparținând patrimoniului Memorialului Ipoteşti și colecționarului Costică Adam.
Totodată a avut loc dezbaterea „Jurnalismul de ieri / jurnalismul de azi”, avându-i ca protagoniști pe Liviu Apetroaie (Muzeul Mihai Eminescu Iași), Traian Apetrei (jurnalist botoșănean) și George Lazăr (director, Monitorul de Botoșani).