„Sentimente și culori pentru Ipotești”

„Ziua Internațională a Muzeelor” este sărbătorită pe 18 mai începând cu anul 1977, conform deciziei Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM).

În acest context, Memorialul Ipotești deschide porțile muzeului și totodată continuă maratonul artiștilor plastici botoșăneni cu expoziția de artă plastică a artistului  botoșănean Florin Prodan „Sentimente și culori pentru Ipotești”.

Născut în localitatea Hlipiceni din județul Botoșani, Florin Prodan a absolvit Institutul de Politehnică din Iași. Marea lui pasiune a fost însă pictura. Este masterand la Facultatea de Arte Vizuale și Design Iași, specialitatea pictură, unde și-a consolidat tehnica.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și membru fondator al Fundației „Ștefan Luchian”.

A avut numeroase expoziții personale în țară și a participat la expoziții colective naționale și internaționale. Lucrările sale se află în colecții particulare din Anglia, Franța, Germania, Italia, Canada, Grecia, Cipru, SUA, China, Iran, Portugalia.

Compozițiile sale, datorită temelor alese și a pictării într-o coloristică vie, dau privitorului un sentiment de liniște și pace, îndemnându-l la visare.

Criticul de artă Valentin Ciucă menționa că „Florin Prodan place privitorilor prin calitatea culorilor atent distilate pe paletă, generoase şi tandre, melancolice şi vitale, subtile şi onctuoase. Creaţia lui se potriveşte perfect cu imaginile pictate, în fapt, sensibile transfigurări ale unor emoţii de delicate sentimente. Marea lecţie a naturii devine şi pentru Florin Prodan esenţială în constituirea unei viziuni artistice, a unui mod de a înţelege şi transfigura realitatea. Dincolo de senzaţie se află o ştiinţă a exprimării plastice şi de aceea Florin Prodan place privitorilor”.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 18 mai 2023, ora 13.00, în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu” din cadrul  Memorialului Ipotești. Despre autor și lucrările sale va vorbi Gheorghe Median.

Articolul precedentModificare importantă a Codului Rutier
Articolul următor„Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a V-a