Ediția a X-a a Seminarului Eminescu, la Memorialul Ipotești

Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, organizează, în perioada 02-03 iunie 2023, ediția a X-a a Seminarului Eminescu.

Studenți și profesori din mai multe centre universitare din România și Republica Moldova vor participa timp de două zile la ateliere de lucru, conferințe, mese rotunde, un cenaclu literar și la alte activități care au ca obiect opera eminesciană.

La seminar vor participa studenți și profesori de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș, Universitatea „Ovidiu” din Constanța, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova).

Lucrările Seminarului debutează pe 2 iunie, ora 10.00, cu o secțiune coordonată de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu (Memorialul Ipotești / Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava). În continuare, conf. univ. dr. Daniela Petroșel (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va modera atelierul de lucru „La ce e bună critica literară?” și va susține conferința „Vladimir Streinu. Note la o biografie interioară”. Conferința va fi urmată de masa rotundă „Exegeza eminesciană sub lupă. Vladimir Streinu”. Lectorul superior Anatol Moraru va ține conferința „Poezia de detenție a lui Andrei Ciurunga”. Activitățile din prima zi se vor încheia cu Cenaclul literar „Voci poetice în dialog”.

În cea de-a doua zi, pe 3 iunie, lect. univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va modera partea a II-a a Mesei rotunde „Exegeza eminesciană sub lupă. Vladimir Streinu”. Atelierul de lucru „Lecturi critice în dialog” va include prezentarea conf. univ. dr. Luminița Chiorean (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș), intitulată „Eminescu… reloaded”, și cea a lect. univ. dr. Adrian Jicu (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), cu tema „Criticilor mei. O interpretare”.

Manifestarea se va încheia cu Dezbateri finale și o vizită la Mănăstirea Agafton.

Articolul precedentLa pas, prin municipiu…astăzi Strada Colonel Victor Tomoroveanu
Articolul următorGRATUITATE la Muzeu pentru copii, de ziua lor