În ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, zeci de credincioși au participat la slujba la biserica cu același nume din zona gării Botoșani, cu prilejul hramului. La vreme de mare sărbătoare, credincioșii s-au rugat pentru sănătate și vremuri mai bune.
Scurt istoric al Bisericii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani
În perioada anilor 1990 – 1995, din inițiativa preotului paroh Tănasă Petru, împreună cu enoriașii Parohiei ”Sf.Nicolae” Popăuți, reprezentanți prin Adunarea Parohială și Consiliul Parohial, s-au îndeplinit și susținut toate demersurile legale către Primăria Municipiului Botoșani, privind retrocedarea terenului, în suprafață de 3000 mp situat la intersecția străzilor Calea Națională, str. Sucevei și Bulevardul Mihai Eminescu în scopul construirii unui nou locaș de cult ortodox.
Terenul în cauză provine din donația preotului iconom stavrofor Alexandru H. Simionescu, fost protoiereu al județului Botoșani și a fost lăsat Parohiei ”Sf. Nicolae” Popăuți, prin testament, în anul 1936.
Consiliul Municipal al Primăriei Botoșani, prin Hotărârea nr. 25/ 31.03.1995 recunoaște dreptul de proprietate și atribuie Parohiei ”Sf. Nicolae” Popăuți terenul revendicat în suprafață totală de 3000 mp cu precizarea ”în scopul realizării obiectivului Biserica Catedrală Sf. Apostol Petru și Pavel”.
Prin aleasa purtare de grijă a Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, biserica ”Sf.Nicolae” Popăuți devine mănăstire și, începând cu data de 1 mai 1995 se înființează noua parohie cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani, unde, în conformitate cu Decizia nr. 1917/ 1995 a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, este încadrat preot Tănasă Petru, în funcția de paroh. În calitatea de preot paroh al Parohiei ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, preotul Tănasă Petru va continua toate demersurile necesare, în vederea elaborării Proiectului de execuție, privind realizarea unei biserici tip catedrală. Proiectul de execuție a fost elaborat în anul 1995 de un colectiv de specialiști din municipiul Iași condus de dr.arhitect Sasu Ioan și prof.dr.ing. Mihalache Adrian. Proiectul întocmit pentru obținerea autorizației de construire a fost aprobat în anul 1996 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de Comisia de Avizare a Lăcașurilor de Cult a Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului din București și de Secretariatul de Stat pentru Culte.