Consultații psihologice gratuite pentru asigurații la sănătate

Anual, aceștia pot beneficia de 12 consultații psihologice decontate de stat.

Conform noul contract-cadru pacient care a intrat în vigoare începând cu data de 1 iulie 2023, în pachetul de bază de servicii medicale la care au dreptul pacienții asigurați la stat include și un număr de 12 consultații psihologice anuale gratuite.

În premieră, începând cu acest an, acest gen de servicii medicale poate fi acordat și la solicitarea pacienților care se confruntă cu situații stresante sau traumatizante. Mai mult chiar, asigurații pot primi ajutor de specialitate inclusiv la domiciliu.

Consultațiile psihologice sunt servicii medicale care au ca scop evaluarea, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor mentale și emoționale. Acestea pot fi acordate de către medici psihiatri, psihologi clinicieni sau asistenți medicali cu competențe în domeniul sănătății mintale.

Consultațiile psihologice vor fi acordate doar în baza unei trimiteri din partea medicului specialist sau a celui de familie:

– la solicitarea asiguratului, pentru consiliere psihologică în caz de situații stresante sau traumatizante,

– la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist, pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic,

– la solicitarea asiguratului, pentru depistarea precoce a riscului de demență sau depresie la persoanele cu vârsta peste 60 de ani,

– la solicitarea asiguratului, pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive la persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Pentru a beneficia de consultații psihologice, asiguratul trebuie să prezinte cardul național de sănătate și biletul de trimitere eliberat de medicul care recomandă serviciul.

În același timp, normele de aplicare a contractului cadru conțin și o serie de precizări suplimentare cu privire la situațiile ori categoriile de pacienți care pot beneficia de servicii medicale psihologice ori psihiatrice.

Spre exemplu, femeile însărcinate, în cadrul evaluării sănătății mintale perinatale, inclusiv în ceea ce privește anxietatea și depresia, pot beneficia de evaluare și tratament psihologic sau psihiatric.

De asemenea, medicii primari pot recomanda serviciile psihologilor pentru pacienții cu afecțiuni cronice, pentru cei cu risc crescut de îmbolnăvire, precum și pentru persoanele cu dizabilități.

Același lucru este valabil pentru persoanele cu afecțiuni psihiatrice sau neurologice, precum și cele cu tulburări din spectrul autist. Toate aceste servicii medicale sunt disponibile inclusiv pentru copii.

Mai mult, serviciile furnizate de psihologii specializați în psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, precum și psihopedagogie specială-logopedie, pot fi acum recomandate inclusiv de medicul de medicină fizică și de reabilitare.

Articolul precedentRiscul de inundații pe Jijia și Prut rămâne la cote de alertă
Articolul următorLa pas, pe străzile din municipiu. Astăzi…Strada Victoriei