Într-un anunț dat publicității, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), subliniază că regulile acordării serviciilor medicale la distanță se păstrează și după 1 iulie, dată la care a intrat în vigoare noul contract-cadru. Astfel, se pot acorda în continuare consultații medicale și rețete electronice la distanță.
Potrivit CNAS, reglementările privind acordarea serviciilor medicale la distanță se mențin și după data de 1 iulie 2023, în conformitate cu noul contract-cadru, introdus prin HG 521/2023.
„Astfel, atât medicii de familie cât și medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultații la distanță, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare precum și pentru afecţiunile cronice, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca şi în cazul consultaţiilor în cabinet pentru afecţiunile respective”, subliniază CNAS.
În astfel de cazuri, medicii consemnează consultaţia medicală la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului şi emit toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv rețeta electronică (care se transmite online) sau în format fizic pentru medicamente compensate.
De asemenea, aceștia trebuie să noteze mijlocul de comunicare utilizat şi intervalul orar în care a avut loc consultația.
Consultațiile la distanță se acordă de către medicii de specialitate din ambulatoriu fără să fie nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.
În același mod, respectiv la distanță, se pot acorda terapii psihiatrice, dar și sfatul genetic, ținând cont de faptul că sunt foarte puțini medici cu specialitatea genetică medicală în contract cu casele de asigurări de sănătate.
Totodată, la distanță pot fi acordate și servicii conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum și în specialitatea psihopedagogie specială – logoped.
Image by Julio César Velásquez Mejía from Pixabay