Călin Georgescu: DA, pentru armata obligatorie!
Călin Georgescu, candidat prezidențial, a stârnit controverse susținând reintroducerea serviciului militar obligatoriu, considerat benefic pentru disciplinarea tinerilor.
„Strict la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este da, pentru că înnobilează poporul, înnobilează tinerii, înnobilează practic țara. Pentru simplul fapt că, dincolo de orice fel de înțelegere a acțiunii militare, care totdeauna și-a servit țara, este o chestiune de demnitate, este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională, este o chestiune care te înnobilează, pentru simplul fapt că ai o forță interioară, cum se vede de altfel și în alte țări, care te face să înțelegi mult mai bine ce înseamnă rolul tău din punct de vedere național, din punct de vedere al interesului național, din punct de vedere al suveranității naționale și în special refacerea cultului onoarei și demnității pe care am pierdut-o de foarte mult timp”, a declarat Călin Georgescu, atunci când a fost întrebat de moderatorul dezbaterii care este părerea sa despre acest subiect.
Ce înseamnă serviciul militar obligatoriu?
Actualmente, conform legislației în vigoare, Legea 395/2005, serviciul militar este suspendat pe timp de pace. În același timp, Legea 446/2006, art. 3, alin. 5 prevede ca ”La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.”
Totuși, fără alte precizări din partea lui Călin Georgescu, armata obligatorie sau ”serviciul militar obligatoriu” ar putea fi reintrodus și în forma sa din perioada comunistă, atunci când serviciul militar era obligatoriu pentru toți cetățenii români, indiferent de sex, îndeplinindu-se în diferite forme. Bărbații puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar de la 20 la 50 de ani, iar femeile de la 18 la 45 de ani.
Indiferent de forma în care va fi introdus stagiul militar, acesta se va adresa și va fi obligatoriu pentru toți cetățenii români care se încadrează în limitele de vârstă impuse de lege, indiferent de locul și țara în care trăiesc sau muncesc.