Crenvurşti de pui cu carne de… porc

Primul ingredient este carnea sau pieptul de pasăre iar pe locul secund se află în compoziţie slănina.

Carnea de pasăre se află în proporţie de 27% – 94% în compoziţia crenvurştilor de pui, potrivit un studiu realizat de Asociaţia InfoCons – Organizaţie pentru Protecţia Consumatorilor, pe baza etichetelor acestui tip de produse care se regăsesc pe piaţa din România.

„În total au fost analizate 30 de produse. Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: din punctul de vedere al procentajului de carne de pasăre, procentajul de carne de pasăre în crenvurştii de pui este cuprins între 27 şi 94% din compoziţia produsului”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, există produse care au în compoziţie şi carne de porc, slănină etc.

„Din punctul de vedere al ingredientelor din crenvurştii de pui, primul ingredient este carnea/pieptul de pasăre pentru toate produsele, al doilea ingredient este slănina pentru 23,33% din produse, iar al treilea ingredient este apa, pentru 33,33% din produse”, susţine InfoCons.

În ceea ce priveşte aditivii alimentari regăsiţi în crenvurştii de pui, 96,67% din produse au în compoziţie E-uri. Astfel, aditivii alimentari din crenvurştii de pui variază între 0 şi 10 aditivi.

Dintre aditivii alimentari care se găsesc frecvent în crenvurştii de pui, situaţia se prezintă astfel: 100% dintre produsele studiate au avut în componenţă nitrit de sodiu (E250), 79,31% dintre ele au avut în componenţă difosfat de sodiu (E450), iar 72,41% dintre produsele studiate acid asorbic (E300).

„Toate produsele studiate, crenvurştii de pui au avut menţionate pe etichetă informaţiile nutriţionale. Valoarea energetică în crenvurştii de pui este cuprinsă între 143 kcal şi 287 kcal”, se menţionează în comunicat.

Conform InfoCons, cantitatea de grăsimi în crenvurştii de pui variază între 7,6 grame şi 25,2 grame, cantitatea acizilor graşi saturaţi este cuprinsă între 2 grame şi 10,01 grame, iar cantitatea de glucide variază între 0 grame şi 6,3 grame.

Totodată, cantitatea zaharurilor în crenvurştii de pui este cuprinsă între 0 grame şi 1,8 grame, cantitatea de proteină se situează între 10 grame şi 17,5 grame pentru produsele studiate, iar cantitatea de sare variază între 1,5 şi 3 grame.

„Crenvurştii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineaţa, la serviciu, când mergem la picnic sau, mai nou, chiar între două felii de pâine sub denumirea de hot-dog. Sperăm cu toţii că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând şi mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate şi cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar şi 10 E-uri. Oare mai e loc şi de carne? Haideţi să citim eticheta, să alegem în cunoştinţă de cauză şi să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm!”, a afirmat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Din punctul de vedere al procentajului de carne de pasăre din crenvurştii de pui:

– procentajul de carne de pasăre este cuprins între 27 şi 94% din compoziţia produsului

Din punctul de vedere ingredientului principal din crenvurştii de pui:

– 100% au în compoziţie prim ingredient carnea/pieptul de pasăre

– 23,33% au în compoziţie slănină, fiind şi cel de-al doilea ingredient

– 33,33% au în compoziţie apa, fiind şi cel de-al treilea ingredient

Din punctul de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţia crenvurştilor de pasăre:

– 90% au în compoziţie apă

– 46,67% au în compoziţie slănină

– 20% au în compoziţie proteină animală din/de porc

– 16,67% au în compoziţie carne de porc

– 6,67% au în compoziţie slănină, carne de porc şi proteină animală din/de porc

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în crenvurştii de pui:

– 96,67% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 0-10:

– 10% din produse au în compoziţie 10 E-uri

– 6,67% din produse au în compoziţie 9 E-uri

– 10% din produse au în compoziţie 8 E-uri

– 6,67% din produse au în compoziţie 7 E-uri

– 10% din produse au în compoziţie 6 E-uri

– 6,67% din produse au în compoziţie 5 E-uri

– 23,33% din produse au în compoziţie 4 E-uri

– 16,67% din produse au în compoziţie 3 E-uri

– 6,67% din produse au în compoziţie 2 E-uri

– 3,33% din produse nu au în compoziţie aditivi alimentari

 

Adrian Dimitriu

Articolul precedentSe trage linie peste sferturile Ligii: Juventus – Villarreal și Lille – Chelsea, ultimele confruntări!
Articolul următorPrimarul municipiului Botoşani va avea acces la informaţii de securitate naţională