Amenzi de sute de lei pentru o greşeală banală în trafic

Noul Cod Rutier vine cu mai multe modificări şi cu amenzi mai mari de ordinul sutelor de lei.

Codul Rutier 2022 penalizează o greşeală banală făcută în trafic şi care ajunge să coste şi 725 de lei. Şoferii care au parbrizul, luneta sau geamurile laterale foarte murdare riscă sancțiunea usturătoare. Acestea trebuie să fie curate, pentru a nu restrânge sau chiar obtura vizibilitatea șoferului.

Riscul de accident este extrem de mare. Astfel, șoferii auto care nu le păstrează curate pot fi amendați cu sume cuprinse între 860 şi 1.160 de lei.

În plus, din mașina oricărui șofer nu trebuie să lipsească trusa medicală, stingătorul pentru incendii și triunghiurile reflectorizante omologate, stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Lipsa celor enumerate mai sus reprezintă contravenție și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 590 și 725 de lei.

Noul Cod Rutier prevede ca șoferii care își dau mașinile prietenilor vor primi o amendă mai mare, fără să aibă posibilitatea de a plăti jumătate din sumă în primele 15 zile, în cazul în care cel care a împrumutat și condus autoturismul comite o infracțiune.

„Dacă îi dai unui prieten mașina ta și acesta face accident, riști să plătești o amendă de până la 2.900 de lei, fără posibilitatea de a achita jumătate din valoarea sa în termen de 15 zile. Acest lucru se aplică doar dacă refuzi să le dai polițiștilor datele personale ale prietenului cu pricina”, au anunțat repreyentanții polițiștilor rutieri.

De asemenea, neacordarea de prioritate aduce cu sine amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei, iar dacă se produce un accident, atunci valoarea contravenției crește și ajunge între 1.305 și 2.900 de lei.

OG nr. 1/2022 care se referă la Codul Rutier mai aduce cu sine și sancționarea comportamentului agresiv al șoferilor la volan, schimbări la reducerea perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație și apariția unor noi amenzi.

Adrian Dimitriu

Articolul precedentSenatorii pregătesc o nouă zi liberă legală pentru angajații din România
Articolul următorRomânia – Grecia:  Bilanț favorabil pentru ”tricolori”, înaintea amicalului de vineri