Senatorii pregătesc o nouă zi liberă legală pentru angajații din România

Un proiect de lege a fost înregistrat la Senat prin care se propune introducerea datei de 6 ianuarie, Boboteaza, în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se muncește.

Conform proiectului de lege depus de 10 senatori liberali se propune ca ziua de 6 ianuarie să fie trecută în Codul Muncii ca și zi liberă legală pentru salariaţii din România.

În proiectul de lege depus la Senat la 1 martie se prevede modificarea și completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 a Codului Muncii, „Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: după sintagma „1 și 2 ianuarie” se introduce o nouă sintagmă, cu următorul cuprins: „6 ianuarie – Botezul Domnlui”.

„La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut. În acest sens, România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii spun că Botezul Domnului sau Boboteaza reprezintă şi momentul sfinţirii apelor, atunci când toate bisericile, prin rugăciunile preoţilor şi prin coborârea Duhului Sfânt, se sfinţeşte Aghiazma Mare. Această sărbătoare reaminteşte de botezul ficecărui creştin în parte.

„România este o ţară profund creştină, iar această identitate este oferită printr-un act cât se poate de grăitor şi veridic: botezul pe care fiecare în parte l-am primit. De-a lungul secolelor credinţa şi botezul creştin au reprezentat o garanţie a menţinerii identităţii româneşti în toate teritoriile României, aflate atunci sub dominaţia politică a puterilor străine”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează conform actualului Cod al Muncii

– 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);

– 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

– Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);

– prima și a doua zi de Paști;

– 1 mai (Ziua Muncii);

– 1 iunie (Ziua Copilului);

– prima și a doua zi de Rusalii;

– 15 august (Adormirea Maicii Domnului);

– 30 noiembrie (Sfântul Andrei);

– 1 decembrie (Ziua Națională a României);

– 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Adrian Dimitriu

Articolul precedentProfesoară din județul Botoșani finalistă la Gala Profesorului Anului din mediul rural
Articolul următorAmenzi de sute de lei pentru o greşeală banală în trafic