O carte despre viaţa lui Ceauşescu lansată la Botoşani

Scrisă din perspectiva fostului său secretar personal Constantin Boştină, a fost lansată în prezenţa autorilor, jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Alice Barbu.

„În ochiul ciclonului – Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu” este considerată o „carte document istoric”, „care ne vorbeşte pentru prima dată despre tainele colaborării cu Nicolae Ceauşescu şi despre bătăliile pentru succesiunea la conducerea României”.

„Eu nu sunt nostalgic şi scriu în carte să nu se înţeleagă că sunt nostalgic, dar vreau să spun că a fost o perioadă, în prima jumătate de conducere de către Ceauşescu a României, în care lucrurile au mers cum trebuie. În a doua parte, n-au mai mers cum trebuie datorită faptului că el nu a mai înţeles, ba chiar aş spune că nu a vrut să înţeleagă, evoluţia cu timpul”, a povestit Constantin Boştină.

Fostul secretar personal al lui Ceauşescu susţine că, în ultima perioadă în care a condus România, fostul dictator era bolnav, iar acest lucru s-a reflectat în deciziile pe care le-a luat. De asemenea, Constantin Boştină arată că fostul dictator a stat prea mult în fruntea statului, cu toate că a avut informaţii că urma să fie înlăturat.

„El a rămas înţepenit în primele lui învăţăminte, crezând că cu alea se conduce societatea 30 de ani sau 20 de ani. A stat prea mult în fruntea statului. Orice ar fi se erodează”, a adăugat acesta.

Boştină este de părere că, în decembrie 1989, în România s-a produs o lovitură de stat, dată pe fondul nemulţumirii „clasei muncitoare”.

„Eu socotesc că în decembrie 1989 a fost o nemulţumire populară justificată, nu revoltă neapărat, o tentă de revoltă, cu o încercare nereuşită de revoluţie şi care s-a finalizat cu o lovitură de stat. În decembrie 1989 am avut o lovitură de stat care s-a bazat pe clasa muncitoare nemulţumită, care a prostit clasa muncitoare şi după aceea au nenorocit-o”, a mai spus Constantin Boştină.

Volumul „În ochiul ciclonului – Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu” cuprinde capitole despre „duelul Nicolae Ceauşescu – Jimmy Carter”, despre primul conflict major dintre Ceauşescu şi Mihail Gorbaciov, despre grupurile de influenţă şi despre persoanele din jurul fostului dictator, dar şi despre influenţele Chinei şi Coreei de Nord asupra fostului lider comunist din România.

De asemenea, în carte se pomeneşte şi despre faptul că, în 1983, CIA vorbea despre ipoteza unei lovituri de stat în România, dar şi despre rolul ţării noastre în politica internaţională.

Constantin Boştină, în vârstă de 76 de ani, a fost secretar personal al lui Ceauşescu în perioada 1980-1982, iar apoi în perioada 1982-1986 a fost ministru adjunct la Ministerul Industriei Uşoare. Ulterior, acesta a devenit secretar cu probleme economice al Comitetului Popular Judeţean al PCR şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Botoşani.

Constantin Boştină este născut în judeţul Gorj, unde a urmat Liceul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Ulterior, a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

După 1990, a fost preşedinte al Bursei Române de Mărfuri, vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Coordonare al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România şi membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

 

Adrian Dimitriu

Vocea Botosani

Articolul precedentGuvernanții și-au divulgat adevăratul plan pentru România
Articolul următorSăptămâna Mare