Costel Șoptică: Toate comunele din județul Botoșani vor primi bani prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

Acest program are ca obiectiv modernizarea comunităților locale prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale. Programul se desfășoară în perioada 2021-2028 având o valoare de 65,5 de miliarde de lei.

La începutul lunii mai Ministerul Dezvoltării a anunțat alocarea celor 52,5 miliarde de lei din Programul de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, finanțat exclusiv din fonduri de la buget. Astfel, din cele 52,5 de miliarde de lei, 30 de miliarde lei merg la proiecte de drumuri și poduri, iar 22,5 de miliarde lei – la proiecte de apă și canalizare. Media alocării este de 1,25 miliarde de lei pe județ. Pentru extinderea rețelei de gaze naturale se alocă 13 miliarde de lei.

Conform ordonanței adoptate de Guvernul Nicolae Ciucă județului Botoșani i s-a alocat suma de 1.470.167.907  de lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Potrivit listei publicate de Ministerul Dezvoltării, din această sumă, 840.095.947 de lei se atribuie pentru drumuri și poduri, iar 630.071.960 de lei pentru alimentare cu apă și sisteme de canalizare.

Din sumele primite urmează împărțirea banilor pe fiecare Unitate Administrativ-Teritorială (UAT) din județul Botoșani. În acest sens, deputatul liberal Costel Șoptică a declarat că fiecare comună va avea asigurată o sumă minimă pentru proiectele depuse prin PNI „Anghel Saligny”. Acesta a precizat că și comunele a căror primari sunt ori independenți, ori nu fac parte din PNL sau PSD vor primi şi ele bani. Nu se ţine cont de coloratura politică.

„Țin să precizez că și comunele a căror primari nu fac parte din PNL sau PSD vor primi bani. Și mă refer la comunele Suharău și Concești unde primarii sunt independenți, în comunele Brăești și Dângeni primarii sunt de la Pro România, la Sulița primarul este de la PMP, la Românești care este de la ALDE și la comuna Dimăcheni cu primar de la USRPLUS. Așadar a fost luată în calcul și această chestiune și s-a decis ca fiecare comună să primească câte minim 4 milioane de lei sau în euro, 800.000. Adică toate comunele vor primi finanțare prin PNI Anghel Saligny iar la începutul lunii iunie 2022, dar nu mai târziu de 10 iunie, primarii vor putea să semneze contractele de finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny”, a mai spus deputatul Costel Șoptică.

Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare. Astfel că în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect.

 

Adrian Dimitriu

Vocea Botosani

Articolul precedentRomânii e proști, guvernații e deștepți
Articolul următorLegi speciale pentru parlamentari