Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani și-a redeschis porțile

Lăcașul de cult a fost complet reabilitat în concordanță cu arhitectura și racordat la toate utilitățile. Actualul edil, Cosmin Andrei, nu a vrut să pomenească nimic și despre contribuția la reabilitarea acestei biserici din partea fostului primar al municipiului Botoșani, Cătălin Flutur.

Duminică, 18 septembrie 2022, a avut loc prima slujbă religioasă după lucrările de reabilitare din fondurile europene. Lucrările au început în august 2020 și, cu toate piedicile apărute și a pandemiei care a creat multe probleme tuturor, s-au finalizat la timp.

Astfel, că „prin reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe din Botoșani se vindecă o rană a orașului”, după cum a spus ÎPS Teofan la începerea lucrărilor.

Săptămâna trecută, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că a semnat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, după care acesta a organizat și o conferință de presă despre prezentarea obiectivului de investiții privind reabilitarea Ansamblului Bisericii „Sf. Gheorghe”.

„Mă bucur că am terminat această lucrare atât de așteptată nu doar de enoriașii acestei biserici, ci de toți botoșănenii iar rezultatele sunt de excepție. Botoșani a redobândit un monument emblematic. Lucrările întreprinse au fost ample, fiind executate lucrări de protecție, conservare și reabilitare atât pe partea de interior și exterior a bisericii, cât și la turnul clopotniță. Lăcașul de cult a fost complet reabilitat în concordanță cu arhitectura și racordat la toate utilitățile”, a declarat primarul Cosmin Andrei în cadrul prezentării obiectivului.

Toate bune și frumoase. Dar așa cum am scris și mai sus, lucrările au început în august 2020, deci toată documentația și licitația au fost realizate în acel an sau în anii anteriori. Adică de pe timpul mandatului de primar al municipiului Botoșani deținut de Cătălin Flutur. Şi așa cum se spune că „nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește”, edilul care „a tăiat panglica” a fost Cosmin Andrei.

De aceea, era corect din partea actualului primar, Cosmin Andrei, să menționeze și contribuția fostului edil, Cătălin Flutur, la reabilitarea lăcașului de cult. Mai ales că în analele istoriei se va reține că Biserica „Sf. Gheorghe” a fost reabilitată de Primăria municipiului Botoșani și ctitorită, în anul 1551, de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș. Fără să se menționeze cine era primar la momentul finalizării lucrărilor.

Revenind la lăcașul de cult, reabilitarea bisericii-monument a fost posibilă prin accesarea unui proiect cu finanțare europeană, „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a Monumentului Istoric Ansamblul Bisericii Sfântul Gheorghe”, derulat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritara 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural/Prioritatea de investiții 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea lucrărilor a fost de 9,5 milioane de lei.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este a doua ca vechime după Biserica de la Popăuți (1497) dintre cele existene astăzi în muncipiul Botoșani. A fost înălțată în 1551 de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, care era regentă pentru ștefan-vodă, fiul său minor.

Biserica a fost înălțată după modelul bisericii lui ștefan cel Mare „Popăuți”, în formă de cruce cu turnuleț la mijloc. Este un edificiu de proporții reduse, fără prea multe elemente decorative și fără picturi. Este o construcție tipic moldovenească, asemănătoare mai ales cu Biserica Sfântul Nicolae din Dorohoi.

Intrarea în biserică se face dinspre miazănoapte, iar în interior dușumeaua păstrează lespezi de piatră încă de la începutul construcției.

Cu timpul, biserica a suferit unele transformări în urma reparațiilor ce i s-au făcut, fiind încercată adeseori de focuri și cutremure.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este o construcție de plan triconic, zidită din piatră brută și cărămidă. Piatra cioplită s-a folosit doar la colțurile clădirii, la ferestre și contraforturi.

Pe pisania acestei biserici se poate citi: „Elena, fiica de despot, doamna răposatului Petru voievod, a zidit acest hram în târgul Botoșanilor, în zilele domnului Io Ștefan voievod și s-a săvârșit în anul 7059 (1551) luna lui octombre”.

Clopotnița, care se află în partea de nord a fost construită după demolarea celei din secolul al XVIII-lea. În curtea bisericii a fost descoperit un cimitir medieval.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este legată de una din pecețile vechi ale orașului, sigiliul având simbolul „Sfântul Gheorghe călare pe cal omorând balaurul cu o suliță” pe un act din anul 1780 și poartă înscrisul: „Pecetea târgului Botoșani afierosit la Sfântul Gheorghe, 1780”.

În curtea bisericii s-a descoperit un cimitir vechi cu morminte ce datează de aproximativ 500 de ani. Se presupune că în jurul bisericii a existat o curte domnească a doamnei Elena Rareș.

Articolul precedentVocea Botosani – Minutul de Cultura EP58 – Val Guraliuc
Articolul următorPolițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor