Polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor

Conform proiectului aprobat de Senatul României, polițiști locali vor putea da amenzi în cazul în care nu vor primi niciun răspuns în urma unei astfel de solicitări.

Luni, 19 septembrie 2022, senatorii au adoptat un proiect de lege prin care, în cazul în care împrumută maşina, proprietarii vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum e în prezent, ci și a poliției locale. Acest proiect ar putea intra în vigoare dacă trece şi de votul deputaţilor.

Totodată, polițiștii locali vor putea aplica și amenzi de până la 2.900 de lei celor care nu răspund unor astfel de solicitări. Măsura e destinată identificării mai facile și amendării celor care obișnuiesc să staționeze sau să parcheze mașina neregulamentar.

Proiectul de lege care merge acum la votul decisiv al deputaților, și care vizează, de fapt, modificarea Codului rutier (OUG 195/2002), va obliga proprietarii de mașini să dea detalii privind șoferul, în cazul în care le împrumută, și polițiștilor locali, nu doar celor de la rutieră, așa cum este acum.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, va apărea în Codul rutier, dacă măsurile cuprinse în proiectul de față vor ajunge să se aplice.

Poliţia locală va putea solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor.

Dacă vor ignora solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini vor putea primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

În cazul refuzului de a furniza informații despre șofer, amenda va putea fi aplicată atât de polițiști rutieri, cât și de cei locali. E important de amintit aici că, potrivit schimbărilor apărute la Codul rutier în prima parte a anului, amenzile pentru această abatere trebuie achitate integral, adică lor nu li se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile.

De principiu, așa cum a fost stabilit în iarnă, datele personale ale șoferului de ocazie care trebuie comunicate autorităților sunt numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

Inițiatorii proiectului motivează propunerea prin faptul că, acum, polițiștii locali nu pot identifica șoferii care încalcă regulile privind oprirea, staționarea ori parcarea vehiculelor și nu pot aplica, așa cum stabilește Legea 155/2010 a poliției locale, sancțiuni pentru aceste abateri.

Articolul precedentBiserica Sfântul Gheorghe din Botoșani și-a redeschis porțile
Articolul următorAjutor de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite pentru elevi