Încă două zile libere pentru salariați

Codul muncii stabilește în prezent 15 libere legale, din care nouă sunt sărbători religioase.

Printr-un proiect legislativ parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul liberelor legale de care beneficiază salariații din țara noastră. Mai exact, se propune ca 6 ianuarie, în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie – Sfântul Ioan – să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. Proiectul se află la Senat și va fi votat în aceste zile, după care urmează votul deputaților.

Astfel, proiectul de lege stabilește ca alte două zile să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru care ar duce numărul total al acestora la 17.

Concret, actualei liste a zilelor libere, ce este stabilită de Codul muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că „în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezul Domnului, Sfântul Prooroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase. Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:

1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);

prima și a doua zi de Paști;

1 mai (Ziua Muncii);

1 iunie (Ziua Copilului);

prima și a doua zi de Rusalii;

15 august (Adormirea Maicii Domnului);

30 noiembrie (Sfântul Andrei);

1 decembrie (Ziua Națională a României);

25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Pentru a se aplica, acest proiect de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și apoi să fie publicat în Monitorul oficial.

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Articolul precedentMaroc scoate Spania din turneu, Portugalia zdrobește Elveția | Tabloul complet al sferturilor Cupei Mondiale
Articolul următor„Atelierul de iarna”, la Galeriile de Artă