Reabilitarea termică a blocurilor se va face cu mai mulți bani din fonduri europene

În schimb, autoritățile locale și asociațiile de proprietari vor contribui cu mai puțini bani procentul de cofinanțare coborând la doar 5% din valoarea proiectului.

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care vizează diminuarea contribuţiei financiare de la bugetele locale sau asociaţiile de proprietari pentru lucrările de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Una dintre cele mai importante decizii vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în acest sens, Guvernul aprobând ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează cadrul normativ în domeniu. Practic, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari. Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuţiei financiare pe care autorităţile locale şi asociaţiile de locatari îl asumă, pentru a putea creşte numărul clădirilor reabilitate termic, dar să şi optimizeze utilizarea fondurilor europene. Practic, pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor, se vor putea folosi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, comparativ cu cei 40%, cum era cazul până acum. Doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni din banii autorităţilor locale sau asociaţiilor de locatari”, a explicat Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că bugetul UE destinat investiţiilor pentru eficienţa energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru Politica de coeziune este 1,25 miliarde de euro, iar intervenţiile care vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală de 618 milioane de euro.

Articolul precedentAjutorul de deces se majorează în anul 2023
Articolul următorTaxă pentru proprietarii de centrale pe gaz