Taxă pentru proprietarii de centrale pe gaz

După zeci de ore de discuții între membrii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE s-a ajuns la un acord pentru a crește obiectivele și a extinde domeniul de aplicare al pieței carbonului.

Zilele trecute s-a decis ca în cadrul Uniunii Europene să se elimine dreptul industriașilor de a polua gratuit, de impozitare a emisiilor de gaze de încălzire și automobilelor care folosesc combustibil fosil. Cu banii astfel obținuți se va crea un fond social pentru tranziție către o economie verde, este prevăzut în acordul încheiat între negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE pentru a crește obiectivele și a extinde domeniul de aplicare al pieței carbonului.

Concret, pe lângă marii industriași și producători de energie electrică, considerați mari poluatori, proprietarii de centrale termice pe gaz și de automobile care folosesc combustibil fosil vor plăti o taxă de poluare.

În prezent, pentru a-și acoperi emisiile de CO2, producătorii de energie electrică și industriile mari consumatoare de energie (oțel, ciment) din UE trebuie să cumpere „permise de poluare” din cadrul schemei europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), instituită în 2005 și aplicabilă la 40% din emisiile continentului. Cotele totale create de țări au fost reduse în timp pentru a-i determina pe acești mari producători să polueze mai puțin.

Reforma propusă în iulie 2021 de către Comisia Europeană urmărește să consolideze acest obiectiv pentru a îndeplini dezideratele de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul verde al UE. Pe baza acordului încheiat, ritmul de reducere propus va accelera până la o reducere de 62% până în 2030 față de 2005 (de la un obiectiv anterior de 43%), ceea ce înseamnă că marile companii industriale vor fi obligate să își reducă emisiile cu 62%.

În schimbul introducerii unei „taxe pe dioxid de carbon” la frontieră, UE va elimina treptat cotele de emisii gratuite pe care le-a distribuit până acum industriașilor europeni pentru a le permite să concureze cu țările terțe. Cel puțin 48,5% din aceste „cote de poluare” gratuite vor fi eliminate până în 2030 și vor dispărea complet până în 2034, un calendar care a făcut obiectul unor controverse aprinse între Parlamentul European și Consiliul UE.

Articolul precedentReabilitarea termică a blocurilor se va face cu mai mulți bani din fonduri europene
Articolul următorPersoanele neasigurate medical vor avea dreptul la consultații la medicul de familie