Persoanele neasigurate medical vor avea dreptul la consultații la medicul de familie

Pe lângă consultaţii de prevenţie, dar şi pentru afecţiuni cronice, neasiguraţii suspectaţi de boli contagioase vor face gratis şi unele investigaţii medicale.

De la 1 ianuarie, toate persoanele consultațiecare nu cotizează la fondul de Sănătate vor beneficia de mai multe consultaţii gratuite la medicul de familie, ceea ce va încărca suplimentar agenda de programări, iar cei care vor suferi sunt oamenii care plătesc CASS şi care nu vor avea nicio prioritate faţă de neplătitori.

Până acum, medicul de familie le putea asigura neasiguraţilor o consultaţie privind starea generală de sănătate, o consultație pentru boli infecto-contagioase și servicii de planificare familială o dată pe an.

Măsura se va aplica, potrivit unui proiect de HG adoptat luni de Guvernul Ciucă, începând din următoarea lună celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pentru 2023. Cum bugetul este deja promulgat de Klaus Iohannis, de la 1 ianuarie pot intra în vigoare modificările dedicate neasiguraţilor.

Cel puţin două milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară, scrie în nota de fundamentare a ordonanţei adoptate în vară.

Astfel, urmează ca toate persoanele neasigurate să se înscrie pe lista unui medic de familie, dacă nu au făcut-o deja.

Exact ca orice persoană care are asigurare medicală, şi persoanele care nu au asigurare vor putea să se programeze la medicul de familie atunci când sunt răciţi, de exemplu. Aceștia nu vor primi bilet de trimitere sau reţete compensate, scrie în respectiva ordonanță.

Pe lângă consultaţii de prevenţie, dar şi pentru afecţiuni cronice, neasiguraţii suspectaţi de boli contagioase vor face gratis şi unele investigaţii. Serviciile pentru neasiguraţi vor fi plătite din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.

Articolul precedentTaxă pentru proprietarii de centrale pe gaz
Articolul următorBucurie sfântă și emoție: Colindul ”Sus, sus, sus pe lângă lună” (ansamblul Doina Costeștilor)