Noile cărți electronice de identitate cu cip vor fi gratuite

Carte identitate

Costul emiterii noilor cărți de identitate cu cip, de 67 de lei, va fi suportat de stat, se arată într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Noua carte de identitate are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act.

Locul nașterii și adresa de domiciliu vor apărea doar în format electronic, fiind stocate pe cipul cărții electronice de identitate. Cu acest document, românii pot călători în Uniunea Europeană. Ține locul cardului de sănătate și va putea fi folosit pentru a accesa de la distanță sistemele online ale instituților statului.

Cei care nu vor buletin electronic, pot opta pentru cartea de identitate simplă, iar în cazul în care au nevoie de adresa de reședintă va fi emisă o nouă hârtie numită „dovada de reședință”. Doar că aceștia nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport.

Documentul are o valabilitate de zece ani, pentru persoanele care au peste 18 ani, cinci ani pentru cele care au între 14 și 18 ani și nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

De anul viitor, autoritățile nu vor mai emite buletine în formatul actual, iar până în 2031 toți românii vor trebui să aibă noul act de identitate. Pentru susținerea costurilor, au fost alocate prin PNRR, 200 milioane de euro.

 

Articolul precedentParchetul European anchetează o fraudă cu fonduri UE pentru modernizarea unui drum din județul Botoșani
Articolul următorINS: Veniturile medii ale unei gospodării au crescut, dar și cheluielile