TVA mai mic pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și solare

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Codului fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare.

TVA scade de la 19 la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Scopul acestei măsuri este reducerea consumului de energie electrică și a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

La început această reducere a TVA-ului la fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare nu a fost privită cu prea mare încredere, din cauză că există într-adevăr – potrivit avertismentelor asociațiilor de producători – și un risc ca cei care vând aceste produse să nu ieftinească produsele. Măsura ar trebui însă să îi ajute pe cei care doresc să devină prosumatori, să le cumpere și astfel să îi pună la adăpost de creșterea tarifelor la energie electrică și gaze.

Oamenii vor să producă mai ieftin curent electric însă instalațiile acestea nu sunt ieftine și nu oricine are acces la acestea. Însă scăderea TVA ar putea duce la creșterea numărului românilor care devin prosumatori.

La finalul lunii septembrie erau undeva la 27.000 de prosumatori în România, dar spre final de an, cifra a ajuns la 30.000. Practic, ei au instalat o capacitate de peste 250 de megawați iar acest lucru este mai mult decât statul român a reușit să investească, să instaleze în ultimii 33 de ani. O producție de 300.000 de megawați/oră anual înseamnă echivalentul a 125.000 de apartamente cu un consum mediu lunar de 200kwh.

Articolul precedentAustralian Open 2023: Două românce eliminate! Marți joacă Țig, Begu și Cîrstea
Articolul următorÎncepând de astăzi, se distribuie voucherele în cadrul Programului pentru creșterea natalității.