O nouă finanțare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023

Ministrul Mediului estimează că ar putea demara în luna martie și că vor fi aproximativ 150.000 de beneficiari.

Programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care românii își pot instala panouri solare cu finanțare de la stat, ar putea demara în luna martie, a estimat ministrul Mediului Tanczos Barna, care a precizat că în acest an statul va finanța circa 150.000 de beneficiari și procedura va fi simplificată, urmând să fie depuse mai puține documente.

„Una din problemele importante și obiectivele asumate la nivelul Guvernului este cea legată de gestionarea crizei energetice. Au fost întreprinse o serie de măsuri, iar una dintre ele este cea care vizează instalarea de panouri fotovoltaice la nivelul gospodăriilor individuale. Am discutat cu ministrul Tanczos care ar putea să fie măsurile pe care le putem lua la nivelul Guvernului astfel încât să asigurăm accesul cât mai multor gospodării la acest program. Avem fondurile necesare și în acest sens putem să ridicăm până la 3 miliarde lei suma alocată pentru acest proiect și, în felul acesta, am înțeles că discutăm de aproximativ 150.000 de gospodării care pot să acceseze programul”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Mediului a afirmat că estimează că programul va începe în luna martie, vor fi finanțați 150.00 de beneficiari, după ce bugetul alocat programului a fost majorat la 3 miliarde lei, iar numărul de documente solicitate de la beneficiari va fi redus la următoarele: carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local și certificatul de racordare.

„Am făcut demersurile pentru a pregăti bugetul AFM pentru anul 2023. În cadrul acestui buget, din fondurile GES – gaze cu efect de seră, am alocat o sumă de 3 miliarde lei pentru a finanța programul Casa Eficientă Fotovoltaic, pentru a ajunge la cel puțin 150.000 de beneficiari în 2023. Anul trecut am finalizat evaluarea dosarelor depuse – sunt 40.000 de gospodării care deja beneficiază de o asemenea finanțare. De la această cifră putem ajunge în 2023 la încă 150.000 de beneficiari, în afară de cei 40.000, pe de o parte folosind bugetul majorat, cât și procedura simplificată în care reducem la minim numărul de documente necesare pentru aplicanți. Va fi nevoie de carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local și la sfârșitul instalării sistemului fotovoltaic de certificatul de racordare în calitate de prosumator, practic. Cu aceste documente, plus dovada că nu are datorii la stat și la bugetul local, poate să beneficieze de această finanțare. Preconizăm că până pe 15 februarie aprobăm bugetul AFM și în luna martie putem începe programul pentru a sprijini gospodăriile în efortul lor de a deveni independenți din punct de vedere energie electrică”, a declarat Tanczos Barna.

El a precizat că va fi îmbunătățit sistemul informatic pentru a prelua din sarcina care era pe umerii AFM, prin sisteme informatice mai performante.

„Față de 2020, când AFM a avut un pic peste 72.000 de beneficiari, anul trecut au apelat peste 200.000 de cetățeni la sprijin oferit de AFM prin diverse programe, începând de la sistemul de fotovoltaice, Rabla Clasic, Rabla Plus la mașini, sau la Rabla Electrocasnice”, a mai spus ministrul Tanczos Barna.

Articolul precedentSpor mai mare pentru primari și președinții de consilii județene
Articolul următorCărțile de identitate electronice pot fi solicitate la orice serviciu de evidență a populației