Lucruri interesante despre Luna Februarie:
- Se sărbătorește Dragobetele – o sărbătoare care dăinuie de 2.000 de ani.
- Februarie fluctuează între a avea 28 și 29 de zile pe an. A 29- a zi are loc la fiecare 4 ani în anii bisecti. Lungimea lunii februarie a fost finalizată când Iulius Cezar a refăcut calendarul roman și i-a atribuit lunii 28 și 29 de zile. În 713 î.Hr., februarie a fost adăugat oficial în calendarul roman.
- La un moment dat, luna februarie a avut doar 23 de zile.
- Șansele de a fi nascut la 29 februarie – lea sunt de aproximativ 1 în 1461. Cei născuți într-o zi bisectivă pot fi numiți „săritori” sau „săltăreți”. În România există peste 10.000 de persoane născute pe 29 februarie, care iată, îşi sărbătoresc ziua o dată la patru an. Iar în lume se pare că sunt peste patru milioane.
- Februarie, martie și noiembrie încep întotdeauna în aceeași zi a săptămânii, cu excepția cazului în care februarie este un an bisect.
- Conform credințelor populare, e o lună capricioasă, cu fluctuaţii mari de temperatură între zi şi noapte – o lună în care totul îngheaţă peste noapte şi se dezgheaţă apoi peste zi, februarie răzbunându-se astfel pentru faptul că i s-au repartizat mai puţine zile decât suratelor ei.
- Numele lunii februarie vine de la zeul etrusc Februus, stăpânul împărăţiei subterane şi al purificării
- Aflată la răspântia dintre anotimpuri, februarie este şi o lună dedicată pregătirilor pentru muncile agricole, îndeobşte pentru ascuţitul uneltelor şi repararea lor. De aici, denumirea populară a lunii: făurar.
- Anul bisect este necesar, oricât ar părea de bizar şi oricât ar încurca lucrurile. Un an calendaristic este egal cu anul astronomic, adică rotaţia Pământului în jurul Soarelui. Cu un mic amendament: rotaţia nu durează 365 de zile, ci 365 de zile + 6 ore. Aşa se face că, la fiecare patru ani, s-ar pierde 24 de ore, dacă nu ar exista acest an bisect, cu 366 de zile în loc de 365. Se pare că importanţa anului bisect ar fi fost descoperită încă din anul 200 d.Hr., de un călugăr turc, Dionisie cel Mic.