Binecuvântare: 7 februarie 1915: Patriarhul Teoctist Arăpașu s-a născut la Botoșani

Teoctist Arapasu

Ce colț de rai trebuie să fie pământul botoșănean de a așezat Dumnezeu atâta binecuvântare?

Sat Tocileni, comuna Stăuceni, județul Botoșani – pe 7 februarie 1915 se năștea Patriarhul Teoctist Arăpașu, cel de-al cincilea patriarh al României.

Fotografiile vorbesc de la sine: într-o zi geroasă de iarnă, în Biserica din sat Victoria se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de preoți întru pomenirea Patriarhului Teoctist Arapașu, în prezența enoriașilor și a primarului Cozmin Epuraș, cel care s-a preocupat ca meleagurile natale ale Preafericitului să devină loc de pelerinaj… ulterior, slujba de pomenire s-a săvârșit și în incinta curții Casei Memoriale din satul său natal, Tocileni!

Acum 108 ani, părinții Dumitru și Marghioala Arăpaşu din Tocilenii Botașanilor se bucurau de un nou– dar al lui Dumnezeu- Toader, pe care l-au alintat Toderiță. Într-o familie cu zece copii a văzut lumina zilei viitorul monah, exarh, arhiereu, rector, arhiepiscop, mitropolit și apoi Patriarh Teoctist. În toate funcțiile pe care le-a împlinit a purtat cu sine moștenirea credinței primite de acasă, de la mama și de la tata.

Patriarhul Teoctist și-a dedicat întreaga sa viață slujirii lui Dumnezeu și a Bisericii, intrând în ascultare de tânăr, ca frate la Schitul Sihăstria Voronei. Drumul său în ierarhia Bisericii a început aici, cu slujiri mici, dar importante, ajungând până în demnitatea de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (în 1986), de unde s-a îngrijit de împlinirea nevoilor spirituale ale credincioșilor români din țară și străinătate. În toată perioada de slujire a Bisericii, patriarhul Teoctist a desfășurat o activitate statornică de slujire liturgică, predicatorială, a scrisului bisericesc și de gospodărire a instituțiilor și eparhiilor încredințate spre răspundere. Una dintre dorințele arzătoare ale sale a fost construirea Catedralei Mântuirii Neamului, la care în prezent se lucrează. A trecut la viața veșnică pe 30 iulie 2007, trupul său fiind depus întru nădejdea Învierii în Catedrala patriarhală din București.

Casa Memorială din satul Tocileni a fost construită în anul 2014 după o fotografie din arhiva personală a Familiei Arăpașu și este construită în stilul specific arhitecturii moldovenești. Este construită în stilul specific arhitecturii moldovenești și este formată din tindă și două odăi, prispă și acoperiș din stuf. În interior, sunt expuse mitra, toiagul arhieresc și veșmintele fostului patriarh, dar și cărțile scrise de acesta, obiecte ce au aparținut familiei sale, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, precum și numeroase medalii, plachete și distincții dobândite de patriarh în timpul vieții.

 

 

 

 

Articolul precedentDoi din cinci copii spun că au fost supuşi cyberbullying-ului
Articolul următorCall center pentru problemele legate de cardurile de energie