Doi din cinci copii spun că au fost supuşi cyberbullying-ului

Doi din cinci copii (40%) spun că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, fiind supuşi cyberbullying-ului, doar trei din 10 victime având încredere să discute despre acest aspect, potrivit unui sondaj prezentat de organizaţia Salvaţi Copiii, cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet 2023.

Conform studiului Salvaţi Copiii, procentul de 40% reprezintă o creştere de 3% faţă de anul trecut, 20% dintre copii care au fost jigniţi pe internet mărturisind că acest lucru se întâmplă cel puţin o dată pe săptămână.

Fenomenul se înregistrează cu precădere la adolescenţi/liceeni, unde acest lucru se petrece într-o măsură „semnificativ ridicată”. Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12% mai mare decât a băieţilor care au avut o astfel de experienţă.

17% dintre copii, în special adolescenţii şi băieţii, afirmă că au postat sau trimis mesaje jignitoare, persoanele cunoscute online, alături de prieteni, fiind principalii autori indicaţi de respondenţi când vorbesc de jigniri pe internet.

Conform sondajului, 77% dintre copii afirmă că petrec cel puţin trei ore zilnic pe internet, aceasta însemnând activităţi recreative şi nu didactice.

„Scade abrupt folosirea Facebook, care se pare că se demodează, dar cresc alte platforme sociale, de obicei cele axate pe imagine, video, gen Instagram. De altfel, fetele petrec mult mai mult timp pe aceste reţele, decât băieţii. Tiktok-ul comportă cel mai mare risc din toate reţelele sociale în intrarea într-o interacţiune cu persoane necunoscute”, a precizat sociologul Salvaţi Copii Cristian Grădinaru.

Sondajul, aflat la cea de-a şaptea ediţie, a fost realizat online, în a doua jumătate a lunii ianuarie, pe un eşantion de 2.400 de respondenţi cu vârste între 8 şi 17 ani.

Conform Salvaţi Copiii, în anul 2022, numărul sesizărilor primite la linia de raportare esc_ABUZ s-a menţinut la un nivel ridicat, 8.804 solicitări, dintre care 6.092 cu conţinut dăunător, ilegal, 5.686 fiind imagini sau materiale înfăţişând abuz sexual asupra copiilor. Din 2016 până în prezent, mai mult de 27.000 de sesizări au fost făcute prin punctul civil de raportare esc_ABUZ, mai precizează organizaţia.

Articolul precedentLa Delgaz Grid se pot face programări online
Articolul următorBinecuvântare: 7 februarie 1915: Patriarhul Teoctist Arăpașu s-a născut la Botoșani