Cadrele didactice vizate li se pot reține 15% din salariu sau chiar să li se desfacă contractul de muncă.
Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă riscă să rămână fără loc de muncă, conform noilor legi ale Educației, în varianta Ligia Deca.
Actualul ministru al Educației intenționează să păstreze în proiectul de lege prevederea introdusă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu privind meditațiile cu elevii de la clasă.
Astfel, profesorilor le va fi interzis să facă meditații cu elevii de clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, conform articolului 164, alin 3 din proiectul de lege.
„Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasă/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”, se mai precizează în proiect.
În cazul încălcării acestui articol, cadrele didactice riscă sancțiuni disciplinare care pot varia de la avertisment și până la desfacerea contractului de muncă. Alte două sancțiuni privesc diminuarea salariului cu până la 15% pe o perioada de 1-6 luni, respectiv suspendarea pe o perioada de până la 3 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice.
De altfel, profesorilor din învățământul preuniversitar le este deja interzis să facă meditații cu elevii de la clasă prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru în 2018, însă puține cadre didactice îl respectă.
Potrivit Codului-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, „în relațiile cu beneficiarii direcți ai educației, personalul didactic are obligația de a cunoaște, de a respecta și de a aplica norme de conduită (…) prin care se asigură interzicerea oricăror activități care generează corupție”, una dintre prevederi referindu-se la „meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat”.
Începând din 2022, profesorii care dau meditații vor fi nevoiți să se înregistreze la Registrul Comerțului și să depună o declarație referitoare impozitul pe venit (Formularul 212), până la data de 25 mai a fiecărui an.
Reprezentanții ANAF au anunțat că și-au propus verificarea contribuabililor și mărirea gradului de conformare fiscală pentru colectarea banilor din bugetul de stat, iar printre persoanele vizate se numără și profesorii care obțin venituri din meditații.