Astăzi: Lăsata secului pentru Postul Paștelui

În calendarul bisericesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Infricoșătoarei Judecăți – când se lasă sec de carne (19 februarie 2023) și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză (26 februarie 2023).

În calendarul ortodox, Postul Sfintelor Paști începe pe 27 februarie 2023. Este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Ce este ”Lăsata secului”?

Cuvântul sec din “lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate.

De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Însă, nu este așa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună știință. Credinciosul nu trebuie să se mulțumească cu jumătăți de măsură. Nu cu o parte din el trebuie să-L întâmpine pe Hristos, ci cu întreaga sa natură: trup și suflet.

 

 

Articolul precedentO zi de poveste la Dângeni!
Articolul următorA început Postul Paștilor