Postul Paștilor este numit în popor Postul Mare. Este postul care precede sărbătoarea Învierii Domnului. Postul Paștilor este cel mai lung, durează șapte săptămâni (48 de zile) și este cel mai aspru din punct de vedere alimentar.
Potrivit mărturiilor Sfântului Irineu, Tertulian, Sfântului Dionisie al Alexandriei, unii posteau numai o zi (Vinerea Patimilor), alții două zile, adică Vineri și Sâmbăta înainte de Paști, alții trei zile, alții o săptămână, iar alții mai multe zile, chiar până la șase săptămâni înainte de Paști. În secolul al IV-lea se postea opt săptămâni la Ierusalim, iar în Apus, în aceeași perioadă, se postea patruzeci de zile.
Din secolul al III-lea, Postul Paștilor a fost împărțit în două perioade, cu numiri diferite: Postul Paresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ținea până la Duminica Floriilor, având o durată variabilă, și Postul Paștilor (postul pascal), care ținea o săptămână, adică din Duminica Floriilor până la cea a Învierii, fiind foarte aspru.
Prin hotărârea luată la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 381, Biserica Răsăriteană a adoptat în mod definitiv practica Postului Paștelui, de origine antiohiană, de șapte săptămâni.
Postul Paștilor începe luni, 27 februarie 2023, după Duminica izgonirii lui Adam din rai – a lăsatului sec de brânză, și se postește până în seara sâmbetei din Săptămână Patimilor, inclusiv. Acest post este precedat de cele trei săptămâni introductive de la începutul perioadei Triodului (începând cu Duminica Vameșului și a Fariseului), care pregătesc și prevestesc postul care începe după Lăsata Secului.
De-a lungul timpului, Postul Paștilor a fost ținut cu multă rigurozitate. Canonul 69 apostolic osândea cu caterisirea pe slujitorii Bisericii și cu excomunicarea pe credincioșii laici care n-ar fi respectat postul de miercuri și de vineri și pe cel al Paresimilor. Nu se admiteau excepții decât în cazuri de boala.
Biserica a hotărât prin canoanele 49 Laodiceea și 52 Trulan, că în timpul Postului Paștilor să nu se săvârșească liturghie decât sâmbăta, duminica și de sărbătoarea Buneivestiri. În celelalte zile ale săptămânii (de luni până vineri inclusiv) să se săvârșească numai Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.
În timpul acestui post, sunt oprite săvârșirea nunților și serbarea zilelor onomastice.
În perioada Postului Paștilor avem dezlegări la pește pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri și pe 9 aprilie 2023, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim (de Florii).