Propuneri pentru sancționarea elevilor: Detenția școlară, interzicerea telefoanelor și exmatricularea. Nota la purtare, luată în calcul la BAC și admiterea la liceu

Președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima săptămână petrecute în școli.

Propunerile FSE „Spiru Haret”

1. Instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.

Reglementare, tot în lege a altor măsuri sancțiuni, similare celor din alte sisteme de învățământ:

– activitate în folosul unității de învățământ sau comunității

– detenția școlară, prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise

– pentru abateri deosebit de grave mutarea elevilor în centru de reeducare ce se impun a fi reînființate.

– valorizare a notei la purtare în sensul de a fi luat în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu + media de bacalaureat.

2. Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții reprezentanții legali sunt sau nu de acord la solicitarea învățătorului dirigintelui.

3. Instituirea prin lege amenzilor plătibile de către părinți/ reprezentant legal pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constau în deteriorări distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea/lovirea salariaților acesteia). + Cuantumuri amenzi diferențiate în raport cu gravitatea faptei.

4. Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ, nu angajații firmelor de bază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract, care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac de urgență prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe petarde sau substanțe periculoase/psihotrope.

5. Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.

6. Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar atât în timpul orarului normal cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare.

7. Telefoanele se închid la intrare în unitate și se redeschide la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite în funcție asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților/ reprezentanților legali.

„Cred că sunt niște probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună și totodată trebuie să mai înțeleagă că școala este o instituție care funcționează pe baza unor reguli, reguli care să fie stabilite foarte clar chiar prin proiectul legii învățământului preuniversitar. Dacă tot apar drepturi pentru elevi, au statut al lor. Mi se pare absolut normal ca prin proiectul legii învățământului preuniversitar să fie stabilite și obligațiile și sancțiunile pentru cei care nu înțeleg că trebuie să respecte regulile de conviețuire într-o unitate de învățământ și bineînțeles și la nivel de de societate”, a precizat președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Ministrul Educației, Ligia Deca, este de părere că supravegherea claselor prin intermediul camerelor video ar fi utilă pentru prevenirea faptelor de violență care ar putea fi comise de către elevi. În plus, Ligia Deca pare să accepte inclusiv măsura suspendării pentru câteva zile a elevilor care comit fapte cu violență, când este însoțită de consiliere.

Întrebată daca ar fi de acord cu existența camerelor video în clase, respectiv că acestea să poată fi pornite în timpul orelor, ministrul Educației a arătat că există deja o astfel de supraveghere, înregistrările fiind deja utilizate în anumite cazuri.

„Avem camere de luat vederi și am văzut că în anumite cazuri au fost și utilizate înregistrările. Sigur că avem un regim acolo, trebuie să avem grija la dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a fi supravegheat în timpul orei. Dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenței, ar putea fi o măsură care previne – faptul că știu că se poate vedea fapta antisocială și, sigur, numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la înregistrări. Dar și în opinia mea ar putea reprezenta o soluție”, a declarat Ligia Deca.

Întrebată ce părere are despre exmatricularea limitată, de 3-5 zile, propusă de sindicatele din învățământ, pentru elevii care comit fapte violente la scoală, Ligia Deca a spus că „aceasta este o suspendare. Da. O astfel de măsură, dacă ea este însoțită de măsuri de consiliere și de anumite acțiuni pe care elevul și familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea”.

Despre propunerea unor profesori că nota la purtare să conteze la Bacalaureat și admiterea la liceu, Ligia Deca a spus că „depinde despre ce vorbim. Dacă este o limitare a dreptului la educație, iarăși avem o problemă constituțională. Trebuie să analizăm împreună cu juriștii”.

Direcționarea copiilor către centrele educaționale speciale Ligia Deca spune că nu o poate face decât instanța și că există deja o procedură clară pentru acest lucru.

„Nu cred că trebuie segregare de tip centre de reeducare, așa cum existau în perioada de dinainte de 1989. În deceniile care au trecut am văzut că există soluții mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor”, a mai spus Ligia Deca.

Articolul precedentBancul zilei – Cina cea de Taină
Articolul următorConferința de presă FC Botoșani, premergătoare deplasării la UTA Arad (Play-out, etapa a IV-a)