Sfârșitul de săptămână vine cu o minivacanță de trei zile pentru bugetari. Ținând cont că ziua de 1 mai este luni, angajații de la stat vor intra în minivacanță vineri, 28 aprilie și se vor întoarce la serviciu marți, 2 mai.
Deși, în mod normal zilele libere de la stat sunt asociate cu angajaţii care lucrează la stat, cu mici excepții, zilele de sărbători legale trebuie acordate tuturor angajaților din România. Codul Muncii prevede ca cei care lucrează în zilele de sărbători legale trebuie să-și recupereze ulterior timpul de odihnă cuvenit.
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.
În țara noastră, 1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente
sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.