Muzee din Dobrogea, promovate prin tururi virtuale de către botoșăneni

10 muzee din zona rurală a Dobrogei vor fi promovate, începând cu luna iulie 2023, prin tururi virtuale 3D interactive, realizate cu echipament de înaltă performanță.
Ele vor fi integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth. Tururile vor fi disponibile pentru vizitare virtuală pe singura platformă online din România dedicată muzeelor de la sat — www.muzeedelasat.ro — inaugurată pe 1 decembrie 2021.
Inițiativa aparține unor tineri din Botoșani și Iași, al căror proiect a câștigat, prin concurs, co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Echipa ”Muzee de la sat” își propune să îmbunătățească imaginea fiecărui muzeu inclus în proiect prin intermediul tururilor virtuale, fotografiilor, textelor documentate și al videoclipurilor de prezentare. În viitor, ținta este de a extinde proiectul la nivel național, obținând o radiografie a muzeelor de la sat.
„Etapa de culegere a datelor pentru regiunea Dobrogei a debutat sâmbătă, 13 mai, în județul Tulcea, la Monumentul paleocreștin de la Niculițel și la Casa Memorială „Panait Cerna” din Cerna”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter al echipei. Până la momentul publicării tururilor virtuale, cei interesați pot urmări platforma Muzee de la sat, unde sunt deja publicate peste 50 de muzee din regiunile Moldova și Muntenia.
Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de ”De la sat”, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Echipa este formată din cinci membri: Ionuț Teoderașcu – co-manager de proiect și fotograf documentarist, Cosmin Murarasu – co-manager de proiect și expert scanare 3D, Nicoleta Felea – copywriter, Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat, și George Patriche, videograf.
Cele 10 muzee, din zona Dobrogei, ce vor fi găzduite de platforma www.muzeedelasat.ro sunt:
1. Monumentul Paleocreștin Niculițel;
2. Casa Memorială „Panait Cerna”;
3. Muzeul Cetății Enisala;
4. Gospodăria țărănească de la Enisala;
5. Muzeul „Suvenir din Dobrogea”;
6. Muzeul Constantin Paraschiva;
7. Muzeul de Artă „Dinu și Sevastia Vintilă”;
8. Complexul Muzeal Histria;
9. Complexul Muzeal „Tropaeum Traiani” Adamclisi;
10. Muzeul de Artă Tradițională Turcă Cobadin – UDTR.
Pe lângă cele 10 muzee din Dobrogea, vor fi actualizate și celelalte regiuni deja parcurse de echipă cu următoarele muzee:
Moldova
1. Castelul Sturdza de la Miclăușeni, jud. Iași;
2. Muzeul de Etnografie Tazlău, jud. Neamț;
Muntenia
1. Centrul de vizitare „Geo Gate”, jud. Buzău;
2. Centrul de vizitare „Muzeul Timpul Omului”, jud. Buzău;
3. Centrul de vizitare „Muzeul Formelor”, jud. Buzău.
Persoana de contact: Ionuț Teoderașcu, [email protected], 0755666172
Resurse online:
Website: wwwmuzeedelasat.ro; www.real-tour.ro; www..delasat.ro;
Articolul precedentVești bune pentru beneficiarii de carduri de energie!
Articolul următorConcursul Național ”Mesajul meu antidrog” și-a desemnat câștigătorii