O nouă zi liberă pentru români

Angajații s-ar putea bucura doar dacă îndeplinesc o condiție.

În proiectul de lege depus de deputatul USR Alin Apostol se precizează că angajații care urmează cursuri de prim ajutor vor beneficia de o zi liberă de la serviciu. Angajatorii ar urma să deconteze aceste zile libere acordate, din impozitul pe profit.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii.Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situaţia producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, a subliniat deputatul Alin Apostol.

Predarea educației de prim-ajutor în școli

Un alt proiect pe același subiect, inițiat tot de Apostol, prevede predarea educației de prim ajutor în școli.

„Educaţia de prim ajutor salvează vieţi. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generaţiile viitoare să fie pregătite. De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educaţia de prim ajutor în şcolile noastre. Îmi doresc ca toţi copiii să fie pregătiţi să acorde ajutor în situaţii limită. Să poată salva vieţi dacă situaţia o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca educaţia de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialişti cu pregătire psihopedagogică şi cu o bază practică. Copiii au nevoie să înţeleagă, să vadă, să exerseze, nu să înveţe pe de rost”, a transmis deputatul Alin Apostol, citat de presa centrală.

Proiectul de lege a fost întocmit ca urmare a întrevederilor avute de deputatul USR cu mai mulți experți, atât de la Crucea Roșie, cât și din partea DSU, cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor și ai Administrației Prezidențiale.

Cele două legi au fost propuse după ce o elevă de 14 ani de la Şcoala Gimnazială Geaca din județul Cluj s-a înecat cu un jeleu și ulterior a murit.

Zilele libere în anul 2023:

1 iunie (joi) – Ziua Copilului

4 iunie şi 5 iunie (duminică și luni) – A doua zi de Rusalii

15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri) – Ziua Naţională a României

25 decembrie şi 26 decembrie (luni și marți) – Crăciunul

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele de 2 iunie (vineri) şi 14 august (luni) libere, cu recuperare, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Articolul precedentBancul zilei – Gemenii
Articolul următorRestaurarea Casei Memoriale „George Enescu” se apropie de final