Locuri de muncă pentru cetățenii ucraineni

Pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat, după care se pot angaja fără obținerea avizului.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) informează agenții economici cu privire la faptul că cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul țării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Acest lucru este valabil potrivit legii privind regimul străinilor în România dar şi cea privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002  privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările și completările ulterioare, pe parcursul celor nouă luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

După dobândirea unei forme de protecție internaţională, aceștia se pot înregistra în evidențele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă.

Odată înregistrați la aceste agenții ei beneficiază gratuit de măsurile de stimulare a ocupării:

– medierea muncii prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă,

– informarea şi consilierea profesională prin care se oferă un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor, formarea profesională,

– evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în sistem nonformal și informal.

Programele de formare profesională asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor aflate în cautarea unui loc de muncă.

Inițial, anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi, dar a precizat că după 9 luni aceștia, fiind cetățeni din afara Uniunii Europene, trebuie să îndeplinească alte anumite condiții, conform legislației în vigoare.

În acest sens, la Senat a fost înregistrată o propunere legislativă prin care se  urmărește reducerea timpilor și a costurilor pentru obținerea acestor acte. Inițiatorii doresc să reducă timpii și costurile pentru obținerea vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă și permisul unic de ședere în scop de angajare strict pentru cetățenii din Ucraina, precum și la exceptarea lor de la necesitatea obținerii avizului de angajare pentru încadrare în muncă.

Propunerea legislativă urmărește să elimine obligația de a oferi dovada veniturilor necesare pentru viza de lungă ședere, iar acest document să se acorde și străinilor care fac dovada cunoașterii limbii române cel puțin la nivel satisfăcător, pe baza unui atestat eliberat de Inspectoratul General de Imigrări, pe o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic.

Viza de lungă ședere pentru angajare în muncă să poată fi cerută și online și să fie eliberată în termen de trei zile de la înregistrarea cererii. În plus, se propune introducerea unei taxe suplimentare în valoare de 300 de euro pentru eliberarea, în regim de urgență, a vizei de lungă ședere pentru angajarea în muncă și pentru prelungirea dreptului de ședere temporară. Achitarea taxei va duce la reducerea cu o treime a termenelor de soluționare a cererilor ce variază între 10 și 45 de zile.

Eliberarea avizului de angajare/detașare să fie posibilă în regim de urgență, dacă angajatorul va plăti o taxă suplimentară de 500 euro, ceea ce va duce la reducerea duratelor cu o treime.

Alte schimbări care se urmăresc să fie aduse de propunerea legislativă vizează exceptarea de la plata taxelor în cazul eliberării sau prelungirii vizelor de lungă ședere de către autoritățile consulare și a prelungirii dreptului de ședere temporară/acordarea dreptului de ședere pe termen lung pentru cetățenii din Ucraina până la finalul acestui an.

 

Adrian Dimitriu

 

Vocea Botosani

Articolul precedentFC Botoșani – FC Argeș: A fi sau nu în play-off!…
Articolul următorPersonalul angajat temporar în perioada stării de alertă din sistemul sanitar, asistență socială și structurile MAI poate rămâne pe postul ocupat.