Nicolae, cel mai cunoscut și mai iubit sfânt

Creștinii ortodocși îl celebrează astăzi pe Sfântul Nicolae, fiind sărbătoriți sute de mii de români care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta. În tradițiile românești se vorbește însă mai mult de Moș Nicolae, care, după tradiție, împodobește ghetuțele celor mici cu cadouri sau nuielușe, dacă au fost sau nu cuminți.

Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit pe 6 decembrie. El s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara, din părinți credincioși și bogați. Potrivit tradiției, din vremea prunciei, Nicolae s-a arătat a fi un copil minunat. Se hrănea numai din sânul drept al mamei sale, iar în fiecare zi de miercuri și de vineri, mânca o singură dată și numai după apusul soarelui.

După moartea părinților din cauza unei epidemii, Nicolae și-a împărțit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptățiți și ajutătorul celor săraci. A rămas foarte cunoscuta de noi, fapta de binefacere îndreptată către cele trei surori, pe care tatăl acestora dorea să le dea spre viață de necinste, din cauza sărăciei. Le dăruiește o sumă însemnată de bani și le ferește de căderea în desfrânare.

Sfântul Nicolae, mișcat de o sfântă dorire, pleacă spre a se închina la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, se ivește o furtună cumplită. Toți cei prezenți în corabie se gândeau că vor muri din cauza furtunii. Marea și vânturile s-au liniștit în urma rugăciunilor lui Nicolae. După ce a potolit marea, a înviat un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte. Datorită acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor care călătoresc.

Ajunge la Ierusalim și în timp ce se pregătea să plece în pustie, un glas dumnezeiesc l-a sfătuit să se întoarcă acasă. Revine și se retrage într-o mănăstire. Dumnezeu l-a învrednicit să fie hirotonit preot.

După o vreme, în timp ce se ruga, glasul dumnezeiesc se aude din nou: „Nicolae, să intri în slujba poporului, dacă Mă iubești cu adevărat! Întoarce-te printre oameni, pentru că prin tine să se preamărească numele Meu!”.

În urma acestei descoperiri, Nicolae ajunge în cetatea Mira, un loc unde nu era cunoscut de nimeni. Chiar în momentul sosirii sale are loc trecerea la cele veșnice a arhiereului din Mira. În urma rugăciunilor pentru alegerea noului arhiepiscop, Dumnezeu i se descoperă unui episcop și îi vestește să-l numească pe Nicolae arhiepiscop. Nicolae a refuzat la început această cinste, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia și îndemnându-l să primească noua demnitate.

Sfântul Nicolae a participat la Sinodul I Ecumenic din anul 325, la Niceea. La acest sinod a fost combătută învățătura greșită a lui Arie, preotul din Alexandria, care mărturisea că Fiul nu este deoființă cu Tatăl, ci este o primă creatură a Lui. Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie pentru învățătură greșită. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul că, în 5 decembrie (ajunul praznicului), celor neascultători să li se dea o joardă în semn de avertisment. Pălmuirea lui Arie a fost privită ca fiind incompatibilă cu demnitatea slujirii arhierești. Din acest motiv i-au fost retrase însemnele arhierești. Însă, Mântuitorul, în chip minunat i-a dăruit Evanghelia, iar Maica Domnului i-a oferit omoforul, descoperindu-ne că Sfântul Nicolae a făcut gestul său dintr-o dorință sfântă pentru apărarea dreptei credințe.

Nu se cunoaște cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a trecut la cele veșnice, unele surse indicând anul 340, altele 350. Sfântul Nicolae a fost înmormântat în Mira Lichiei. În anul 1087, din cauza musulmanilor, sfintele sale moaște au fost mutate din Mira Lichiei la Bari, în Italia. Aici sunt prezente într-o criptă, sub biserica închinată lui.

Potrivit unor surse, mâna sfântului i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de prețuire pentru lupta împotriva păgânismului.

Locul icoanei Sfântului Nicolae în bisericile care îl au ocrotitor este pe catapeteasmă, în partea dreaptă, lângă icoana Mântuitorului, iar în celelalte biserici este așezat, de obicei, în partea stângă, lângă Maica Domnului.

Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai cinstiți sfinți, dovadă fiind sutele de biserici care i s-au închinat și numărul de peste 800.000 de români care îi poartă numele. Le dorim sărbătoriților sănătate și bucurii.

Încă mai există tradiții care vorbesc de Sfântul Nicolae venind călare pe un cal alb și care ar face în acest sens trimitere la venirea zăpezii. El ar trebui să păzească soarele, fiind considerat stăpânul apelor, patronul corăbierilor pe care îi scapă de la înec, cât și al soldaților în război. În unele părți ale țării există și o tradiție ca cei mici să lase lângă ghetuțele lor morcov și apă, pentru calul pe care va veni Moș Nicolae la ei.

Cărțile sfinte spun că Sfântul Nicolae era încă din timpul vieții un ocrotitor al familiei, pedepsindu-i doar pe cei care se îndepărtau de la dreapta credință, de aici fiind asociat cu imaginea de apărător și îndrumător al copiilor.

Totodată, despre nuielușele pe care le primesc copiii de la Sfântul Nicolae, care sunt mereu de măr, se spune că acestea trebuie puse în apă și, dacă până de Anul Nou înfloresc, atunci este dovada iertării greșelilor și păcatelor făcute în anul care a trecut.

Mai mult, sfântul ierarh Nicolae este cunoscut și ca fiind omul care și-a împărțit pe parcursul vieții întreaga sa avere cu săracii.

Articolul precedentCupa Mondială Qatar 2022: Azi se completează tabloul sferturilor de finală
Articolul următorMaroc scoate Spania din turneu, Portugalia zdrobește Elveția | Tabloul complet al sferturilor Cupei Mondiale